Pentru cetatenii romani plecati in Germania am primit de completat niste formulare de adeverinte pentru pensie care cuprind zilele lucrate/invoiri/concediu odihna etc. In josul formularului trebuie certificat faptul ca saptamana de lucru a fost de 48 de ore.
Eu stiu ca in anii 80 au fost cate doua sambete libere pe luna (deci spatamana de lucru a fost de 44 ore). Am gasit un document pe un forum prin care programul de lucru a fost redus esalonat incepand cu 1978 pana in 1980 saptamana de lucru a fost de 46 de ore, apoi din 1981 pana in 1983 s-a redus saptamana de lucru la 44 de ore, insa nu am gasit ceva oficial.
Ma puteti ajuta cu un act oficial sau stiti daca are relevanta acest aspect in adeverintele respective ( daca v-ati mai intalnit cu aceasta situatie).
Raspuns: Adeverinta reprezinta, conform dictionarului limbii romane, un document prin care se adevereste un fapt sau un drept.
In speta, precizati ca ati primit de completat niste formulare de adeverinte si intelegem ca acestea vizeaza vechimea in unitate a unor fost salariati.
Mentionam ca nu exista un formular prestabilit de lege care sa stabileasca continutul acestei adeverinte. Din aceasta perspectiva fiecare angajator va completa adeverinta cu mentiunile corespunzatoare situatiei de fapt privind activitatea desfasurata de fiecare salariat in cadrul firmei, cu respectarea dispozitiilor legale care reglementeaza acest aspect.
Situatia de fapt trebuie sa aiba la baza documente din arhiva societatii din care sa reiasa timpul de munca si timpul de odihna al salariatului in perioada in care a fost salariatul societatii.
In consecinta, verificati care este obiectul solicitarii salariatilor iar daca acest obiect consta in certificarea vechimii in munca, procedati conform celor mai sus expuse. Solicitarea salariatului nu poate consta in completarea unor formulare puse la dispozitie angajatorului cata vreme obligatia de a completa formularul nu este prevazute de lege. Astfel, angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de vechime in conformitate cu privederile legale si in baza documentelor din dosarul de personal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<