Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, sustine ca magistratii nu ar trebui sa raspunda material pentru eventualele erori judiciare, insa ar trebui crescute responsabilitatea si integritatea in sistemul Justitiei din Romania.
In cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Livia Stanciu a declarat ca este de acord doar cu stabilirea unui sistem care sa asigure corectarea erorilor judiciare "grosiere", dar care sa nu implice responsabilitati penale sau materiale din partea judecatorilor care au luat o decizie gresita.
In opinia sa, indreptarea erorilor judiciare ar trebuie sa revina Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar in cazul admiterii unei cereri de indreptare a unei erori judiciare, aparuta ca urmare a neglijentei sau relei-credinte a unui magistrat, statul sa declanseze o actiune in regres impotriva acelui judecator.
Declaratia Laviniei Stanciu este in contradictie cu pozitia exprimata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care sustine adoptarea unei legi privind raspunderea materiala a magistratilor.
"Realitatea este ca, in Romania, profesia de magistrat este printre putinele care nu raspund pentru ceea ce fac. (...) Analiza indica faptul ca raspunderea materiala nu functioneaza, iar raspunderea disciplinara este, parafrazand un clasic, sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire", a sustinut el.
Pe de alta parte, consilierul prezidential Stefan Deaconu a atras atentia ca in lipsa unei responsabilizari a magistratilor, cetatenii isi pierd increderea in actul de justitie.
"Cum credeti ca va primi un om obisnuit o hotarare judecatoreasca prin care, spre exemplu, un magistrat care are probleme cu legea, in loc sa raspunda, este repede pensionat, uneori chiar cu neindeplinirea procedurilor legale de pensionare, si iese din sistem, iar o persoana obisnuita este supusa rigorilor legii? (...) O lege a raspunderii magistratilor poate ca ar duce la o responsabilizare a fiecarui magistrat si, implicit, ar duce la o crestere a increderii cetatenilor in membrii acestui corp profesional", a spus Stefan Deaconu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<