Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, sustine ca magistratii nu ar trebui sa raspunda material pentru eventualele erori judiciare, insa ar trebui crescute responsabilitatea si integritatea in sistemul Justitiei din Romania.
In cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Livia Stanciu a declarat ca este de acord doar cu stabilirea unui sistem care sa asigure corectarea erorilor judiciare "grosiere", dar care sa nu implice responsabilitati penale sau materiale din partea judecatorilor care au luat o decizie gresita.
In opinia sa, indreptarea erorilor judiciare ar trebuie sa revina Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar in cazul admiterii unei cereri de indreptare a unei erori judiciare, aparuta ca urmare a neglijentei sau relei-credinte a unui magistrat, statul sa declanseze o actiune in regres impotriva acelui judecator.
Declaratia Laviniei Stanciu este in contradictie cu pozitia exprimata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care sustine adoptarea unei legi privind raspunderea materiala a magistratilor.
"Realitatea este ca, in Romania, profesia de magistrat este printre putinele care nu raspund pentru ceea ce fac. (...) Analiza indica faptul ca raspunderea materiala nu functioneaza, iar raspunderea disciplinara este, parafrazand un clasic, sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire", a sustinut el.
Pe de alta parte, consilierul prezidential Stefan Deaconu a atras atentia ca in lipsa unei responsabilizari a magistratilor, cetatenii isi pierd increderea in actul de justitie.
"Cum credeti ca va primi un om obisnuit o hotarare judecatoreasca prin care, spre exemplu, un magistrat care are probleme cu legea, in loc sa raspunda, este repede pensionat, uneori chiar cu neindeplinirea procedurilor legale de pensionare, si iese din sistem, iar o persoana obisnuita este supusa rigorilor legii? (...) O lege a raspunderii magistratilor poate ca ar duce la o responsabilizare a fiecarui magistrat si, implicit, ar duce la o crestere a increderii cetatenilor in membrii acestui corp profesional", a spus Stefan Deaconu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<