Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut, la sfarsitul saptamanii, o intalnire cu presedintele UNBR, Gheorghe Florea, si presedintele UNPIR, Arin Stanescu, reuniunea avand ca teme realizarea unui bilant al colaborarii in anul 2010 si stabilirea coordonatelor principale de cooperare pe probleme de interes comun in perioada urmatoare.
"Profesia de avocat este mai mult decat un auxiliar al Justitiei, este un pilon al acesteia. O vorba veche spune ca nu poti avea judecatori buni fara sa ai avocati buni. In sisteme de drept precum cel al SUA, Israel, Marea Britanie, si altele, judecatorii sunt alesi dintre cei mai reputati si experimentati avocati. Profesia de avocat trebuie consolidata in continuare si aparata de atacurile din exterior, in primul rand de concurenta neloiala a celor care uzurpa aceasta calitate. In 2010 am reusit impreuna cu UNBR sa trecem prin Parlament modificari importante ale Legii avocaturii, pentru modernizarea si apararea ei. La randul ei, profesia de lichidator este foarte importanta pentru o economie de piata functionala si un act de Justitie profesionist. Insist asupra faptului ca integritatea in aceste profesii este la fel de importanta ca si profesionalismul. In ultimii ani am dezvoltat impreuna cu UNBR ajutorul public judiciar si ma bucur ca am reusit sa incheiem 2010 cu desocotirea integrala a datoriilor Ministerului Justitiei fata de UNBR. In acelasi timp, subliniem importanta cresterii calitatii asistentei in cadrul ajutorului public judiciar. Avem o buna colaborare cu UNPIR, in special prin Oficiul Registrului Comertului, in ceea ce priveste publicarea actelor procedurale in cadrul procedurii insolventei, a schimbului de informatii privind companiile supuse procedurilor, etc. In 2011 punctul central al colaborarii Ministerului Justitiei cu UNBR si UNPIR va fi pregatirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei. De asemenea, avem aceleasi pozitii institutionale in legatura cu programul privind volumul optim de activitate al instantelor, care afecteaza nu numai justitiabilii persoane fizice si companiile, mediul de afaceri si economia, ci si profesiile juridice. Acest program a ajuns ca pe alocuri sa compromita ideea de Justitie si increderea in ea. E nevoie de stoparea urgenta a programului care nu este unul al volumului optim de incarcare, ci a devenit unul al Justitiei minimale. In 2011 aceasta stare de lucruri va trebui indreptata, intr-un fel sau altul si este un punct prioritar al agendei Ministerului Justitiei. Profesiile de avocat si practician in insolventa sunt alaturi de M.J. in acest demers, pentru binele Justitiei si al justitiabililor", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
La randul lor, liderii celor doua organisme profesionale juridice au remarcat deschiderea spre cooperare institutionala constructiva manifestata de Ministerul Justitiei in anul ce s-a incheiat, cu efecte pozitive pentru dezvoltarea celor doua profesii juridice, dar, mai ales, cu impact pozitiv asupra eficientei sistemului judiciar, actul avocatial si cel al administratorului si lichidatorului judiciar fiind elemente integrante ale actului de justitie, asa cum se reflecta, de altfel, si in viziunea Strategiei de dezvoltare a justitiei ca serviciu public 2010-2014.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<