In Monitorul Oficial nr. 226 din 2 aprilie 2015 a fost publicata DECIZIA nr. 74 din 26 februarie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 si art. 8 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarelor, constata urmatoarele:
9. Prin incheierile din 11 si 24 iunie 2014, pronuntate in dosarele nr. 14.313/325/2014 si nr. 5.112/3/2014 (956/2014), Judecatoria Timisoara - Sectia penala si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala au sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 si art. 8 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si, respectiv, art. 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
10. Exceptia a fost ridicata de Daniel Curelariu si Marius Grigore Petcu in dosarele de mai sus avand ca obiect solutionarea unor contestatii la executare.
11. In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii sustin ca dispozitiile legale criticate sunt neconstitutionale, deoarece, spre deosebire de persoanele care au savarsit infractiuni de un pericol social redus, instituie un privilegiu special infractorilor condamnati la pedepse grele ce depasesc maximul pedepsei prevazut de noua lege, sens in care nu permit reducerea pedepselor aplicate pentru o infractiune printr-o hotarare ce a ramas definitiva sub imperiul Codului penal din 1969, pedepse care sunt egale sau nu depasesc maximul special prevazut de Codul penal.
12. Judecatoria Timisoara - Sectia penala si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala opineaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata.
13. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierile de sesizare au fost comunicate presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
14. Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile criticate sunt constitutionale.
15. Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
CURTEA,
examinand incheierile de sesizare, punctele de vedere ale Avocatului Poporului, rapoartele intocmite de ...
continuarea aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<