In Monitorul Oficial nr. 226 din 2 aprilie 2015 a fost publicata DECIZIA nr. 74 din 26 februarie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 si art. 8 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarelor, constata urmatoarele:
9. Prin incheierile din 11 si 24 iunie 2014, pronuntate in dosarele nr. 14.313/325/2014 si nr. 5.112/3/2014 (956/2014), Judecatoria Timisoara - Sectia penala si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala au sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 si art. 8 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si, respectiv, art. 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
10. Exceptia a fost ridicata de Daniel Curelariu si Marius Grigore Petcu in dosarele de mai sus avand ca obiect solutionarea unor contestatii la executare.
11. In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii sustin ca dispozitiile legale criticate sunt neconstitutionale, deoarece, spre deosebire de persoanele care au savarsit infractiuni de un pericol social redus, instituie un privilegiu special infractorilor condamnati la pedepse grele ce depasesc maximul pedepsei prevazut de noua lege, sens in care nu permit reducerea pedepselor aplicate pentru o infractiune printr-o hotarare ce a ramas definitiva sub imperiul Codului penal din 1969, pedepse care sunt egale sau nu depasesc maximul special prevazut de Codul penal.
12. Judecatoria Timisoara - Sectia penala si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala opineaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata.
13. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierile de sesizare au fost comunicate presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
14. Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile criticate sunt constitutionale.
15. Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.
CURTEA,
examinand incheierile de sesizare, punctele de vedere ale Avocatului Poporului, rapoartele intocmite de ...
continuarea aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<