
Disputa teritoriala dintre judetele Prahova si Dambovita cu privire la apartenenta monumentelor cunoscute sub denumirile de Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi s-a incheiat. Judecatorii s-au pronuntat definitiv, miercuri, dupa un proces care a durat sapte ani.
Conform instantei de judecata, Sfinxul si Babele din Bucegi se afla pe teritoriul judetului Dambovita.
Judecatorii Curtii de Apel Pitesti au mentinut, miercuri, decizia pronuntata anul trecut de un complet de judecata din cadrul Tribunalului Valcea, conform careia Sfinxul si Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale Romaniei, se afla pe teritoriul judetului Dambovita, scrie
news.ro.
Judetele Prahova si Dambovita si-au disputat in instanta, timp de sapte ani, proprietatea asupra terenului pe care sunt asezate monumentele.
Decizia Curtii de Apel Pitesti este definitiva.
Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Corneliu Stefan, a anuntat, miercuri seara, pe Facebook, victoria in instanta: ”
Victorie pentru Dambovita! Dupa ani intregi de procese, ma bucur sa va anunt ca Sfinxul si Babele din Bucegi apartin judetului Dambovita! Problema teritoriala asupra celor doua monumente, care se afla pe raza comunei Moroeni, a fost transata astazi fara a mai lasa loc de interpretari. Disputa dintre judetul nostru si Prahova se inchide astazi! Definitiv!”.

Judetele Prahova si Dambovita si-au disputat apartenenta celor doua monumente naturale
Anul trecut, dupa pronuntarea instantei de fond asupra acestei spete, Prefectura Prahova transmitea, printr-un comunicat oficial, ca limita teritoriala intre cele doua localitati din judete diferite nu schimba ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atesta apartenenta celor doua monumente naturale la domeniul public al judetului Prahova, respectiv al orasului Busteni.
”Mentionam ca limita teritoriala intre cele doua localitati din judete diferite nu schimba ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atesta apartenenta celor doua monumente naturale la domeniul public al judetului Prahova, respectiv al orasului Busteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele si Sfinx sunt si raman in domeniul public al orasului Busteni”, spunea Prefectura.
Potrivit celor transmise la acel moment de Prefectura Prahova, ”dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele si Sfinx sunt doua dintre cele mai importante simboluri naturale ale Romaniei, aflate in Parcul National Bucegi, ceea ce inseamna ca, din punct de vedere turistic si cultural, ele apartin tuturor romanilor”.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate are o salariata studenta 22 ani, incadrata cu 8 ore, CIM din 24.02.2025. A adus primul concediu medical cu 28.04 pe cod 08 995 sarcina si lauzie. Nu are stagiu cotizare la firma ultimele 6 luni desi a mai lucrat vara cate 3 luni anii trecuti dar este asigurata in sistemul de sanatate fiind studenta pana in 26 ani. Intrebarea este: firma va putea sa recupereze de la CAS sumele platite ca si indemnizatie concediu sau nu? Daca da, cum trec efectiv in documentatia de recuperare care se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum se actualizeaza regulamentul intern si fisa postului? In cazul regulamentului intern se aduc modificari printr-o anexa sau act aditional sau se inlocuieste de tot cel vechi? Cum se actualizeaza fisa postului in cazul in care intervin modificari ale timpului de lucru sau modificari de sarcini?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<