Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a luat o decizie istorica pentru sistemul de justitie din tara noastra prin stabilirea ca hotararile judecatoresti penale sa fie pronuntate odata cu motivarea.
Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, miercuri, ca este necesar ca hotararea judecatoreasca sa fie motivata in fapt si in drept la data pronuntarii, precizand ca redactarea acesteia ulterior deciziei lipseste persoana condamnata de garantiile infaptuirii actului de justitie, aduce atingere dreptului de acces la instanta si dreptului la un proces echitabil.
Pana acum, dupa ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecatorul iesea din sala de judecata, delibera asupra solutiei, scria solutia intr-o minuta pe care o pronunta, apoi redacta motivarea hotararii dupa o anumita perioada. Asta genera mai multe inadvertente, asa cum arata insusi judecatorul in materie penala Cristi Danilet:
- de la pronuntarea solutiei, pana la redactarea hotararii mai pleca un judecator (transfer, deces, demisie, pensionare) si nu se stia cine sa motiveze solutia data de altcineva;
- in timpul redactarii realizai ca ai gresit solutia sau ai uitat sa scrii ceva in minuta, ceea ce te facea sa te forteze sa motivezi gresit acea solutie...gresita;
- termenul de apel/contestatie curge de la pronuntarea solutiei, ceea ce inseamna ca cel nemultumit de ea mai intai o contesta, apoi afla motivele avute in vedere de catre instanta;
- daca ceea ce se pronunta e o solutie definitiva, asta inseamna ca ea se punea in executare si abia apoi inculpatul avea sa afle motivele pentru care este in penitenciar;
- redactarea motivarii in unele cazuri putea sa aiba loc la luni sau chiar ani de la pronuntarea solutiei.
Dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale de CCR sunt: art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta, care trebuie sa aiba continutul prevazut pentru dispozitivul hotararii"; art. 405 alin. (3) - "(3) Presedintele completului pronunta minuta hotararii"; art. 406 alin. (1) si (2) - "(1) Hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. (2) Hotararea se redacteaza de unul dintre judecatorii care au participat la solutionarea cauzei, in cel mult 30 de zile de la pronuntare, si se semneaza de toti membrii completului si de grefier".
Curtea a constatat ca aceste dispozitii din
Codul de procedura penala incalca atat prevederile art. 1 alin. (3), art. 21 alin. (1) - (3) si art. 124 alin. (1) din Constitutie, cat si prevederile art. 5 paragraful 1 si art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
In plus, arata sursa citata, Curtea a constatat ca dispozitiile art. 400 alin. (1) si ale art. 405 alin. (3) din Codul de procedura penala aduc atingere prevederilor art. 23 alin. (11) din Legea fundamentala.
"Curtea a retinut ca redactarea hotararii judecatoresti penale (motivarea in fapt si in drept) ulterior pronuntarii minutei (solutiei) dispuse in cauza lipseste persoana condamnata de garantiile infaptuirii actului de justitie, aduce atingere dreptului de acces la instanta si dreptului la un proces echitabil. Totodata, Curtea a constatat ca punerea in executare a unei hotarari judecatoresti penale definitive, anterior motivarii in fapt si in drept a acesteia, este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale referitoare la libertatea individuala si siguranta persoanei si celor care consacra demnitatea umana si dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept", se explica in comunicatul CCR.
Prin urmare, Curtea Consitutionala a constatat ca este necesar ca hotararea judecatoreasca sa fie redactata, motivata in fapt si in drept, la data pronuntarii.
ICCJ: Procesele se vor prelungi
Intr-un comunicat de presa remis miercuri, Corina Corbu arata ca jurisdictia constitutionala a retinut, in esenta, ca este "necesar ca hotararea judecatoreasca sa fie redactata, motivata in fapt si drept, la data pronuntarii", invalidand astfel solutia legislativa actuala, care prevede motivarea hotararii judecatoresti in termen de 30 de zile de la pronuntare (termen care poate fi prelungit succesiv pana la un total de 90 de zile in conditiile Legii nr. 304/2004).
In conformitate cu dispozitiile art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, de la data publicarii in
Monitorul Oficial.
Sefa Instantei supreme solicita "ferm" interventia cat mai rapida a Legiuitorului pentru punerea in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu decizia CCR luata miercuri, subliniind implicatiile negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale.
"In consecinta, din perspectiva bunei desfasurari a activitatii instantei supreme, cat si a tuturor instantelor judecatoresti - avand in vedere numarul mare de cauze penale aflate pe rol, importanta sociala esentiala a procesului penal, prin care se apara ordinea de drept si este protejata viata, integritatea fizica si psihica, libertatea si celelalte drepturi ale cetatenilor si chiar functionarea statului de drept, luand in considerare implicatiiile negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale (in conditiile unui potential "vid" legislativ), inclusiv sub aspectul termenelor de prescriptie a raspunderii penale, Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita ferm o interventie cat mai rapida a Legiuitorului pentru punerea in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu dispozitiile Constitutiei. Celeritatea interventiei Legiuitorului este cu atat mai necesara cu cat, incepand cu momentul publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, dispozitiile legale sus-mentionate vor fi suspendate de drept, iar, dupa 45 de zile, isi vor inceta definitiv efectele juridice, in conditiile art.147 alin.(1) din
Constitutia Romaniei", spune judecatoarea Corina Corbu.
Ce si cand se schimba
Asa cum suntem, insa, obisnuiti, decizia CCR va trebui acum motivata si publicata in Monitorul Oficial, iar Parlamentul Romaniei va trebui sa puna legislatia nationala in acord cu ceea ce au decis magistratii constitutionali. Acest proces ar putea dura mai mult de 90 de zile.
Ramane de vazut cum vor aborda problema alesii din Legislativ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<