Declaratia pe propria raspundere poate fi completata si semnata pe telefon. Ea va putea fi prezentata autoritatilor, intrucat contine semnatura dumneavoastra normala. Mai jos regasiti un ghid clar cu privire la modul in care puteti face acest lucru.
Atentie! Ministerul Afacerilor si Internelor (MAI) a oferit o serie de explicatii cu privire la declaratia pe propria raspundere semnata pe telefon.
Oficialii arata ca declaratia pe propria raspundere NU poate fi semnata pe telefon sau tableta, asa cum v-am exemplificat noi mai jos. Autoritatile sustin ca pentru o astfel de actiune este necesara semnatura electronica, insa aceasta nu apare nicaieri mentionata pana acum. Nu exista niciun act emis pe durata starii de urgenta care sa stabileasca folosirea semnaturii electronice in vreun fel pentru acest tip de act.
Din nefericire, singurele variante disponibile in acord cu normele aflate in vigoare in momentul de fata sunt:
Pentru ambele variante se accepta prezentarea unei fotografii pe telefonul mobil, insa MAI insista ca declaratia pe propria raspundere trebuie semnata olograf (de mana) si nu electronic.
"Ordonanta Militara 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) ca "Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura". Asta presupune faptul ca documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand tiparirea si semnatura olografa a titularului. Ulterior, il puteti fotografia si pastra in telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autoritatilor. Pana in acest moment, singura modalitate legala de autentificare a declaratiei pe proprie raspundere este semnatura olografa. Aceasta semnatura olografa face ca, pentru acel act semnat, sa existe raspundere juridica, cu tot ceea ce presupune acest lucru in situatia in care persoana ar fi trasa la raspundere. In ceea ce priveste semnatura electronica, ea trebuie sa urmeze niste pasi prealabili de validare pentru persoana care o foloseste si presupune un anumit regim de utilizare. (...) Totodata, reamintim faptul ca declaratia pe proprie raspundere poate fi redactata integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie”, a transmis Grupul de Comunicare Strategica duminica seara cu privire la declaratia pe propria raspundere.
Folositi informatiile de mai jos doar daca puteti considera ca nu poate fi stabilita diferenta dintre declaratia pe propria raspundere semnata pe telefon si cea semnata olograf si fotografiata. Altfel, va recomandam sa respectati indicatiile MAI pentru a evita sanctiunile.
Amenda pentru lipsa declaratiei pe propria raspundere s-a majorat, asadar va invitam sa fiti foarte atenti cu privire la respectarea Ordonantelor Militare.
INFORMATII INITIALE cu privire la declaratia pe propria raspundere semnata pe telefon
Declaratia pe propria raspundere este necesara pentru oricine iese din casa, cu exceptia celor care merg la serviciu si folosesc adeverinta de la angajator. Ne aflam in stare de urgenta, iar autoritatile incearca sa tina sub control raspandirea bolii Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.
In acest sens, au fost instituite mai multe Ordonante Militare care au menirea de a proteja romanii de acest virus, chiar daca economia are de suferit.
Folosind acest ghid veti afla pas cu pas cum sa completati integral declaratia pe propria raspundere pe telefon sau tableta. Nu va mai fi nevoie de printarea declaratiei pentru a o semna olograf. Veti observa mai jos de ce.
In primul rand, trebuie sa folositi telefonul sau tableta pentru actiunile de mai jos. Daca aveti un laptop cu touchscreen, e bun si acesta. Aveti, insa, in vedere faptul ca va trebui sa prezentati documentul autoritatilor si ar fi bine sa puteti face asta rapid, fara sa fie necesara pornirea unui sistem de operare precum Windows.
In al doilea rand, declaratia pe propria raspundere trebuie descarcata pe telefon sau tableta in format editabil de AICI! O veti regasi la finalul articolului.
In al treilea rand, trebuie sa instalati aplicatia Adobe Acrobat Reader: PDF Viewer, Editor & Creator din App Store sau Google Play.
Acum deschideti declaratia pe propria raspundere in format editabil descarcata anterior si completati datele dumneavoastra personale. Ar trebui sa arate ca in imaginea de mai jos.
Acum introduceti datele personale si alegeti motivul pentru care va deplasati in afara locuintei. Pentru acest ghid noi am ales cumparaturile ocazionale, asadar am bifat optiunea 2.
Nu uitati sa completati si data!
Acum trebuie sa semnam declaratia pe propria raspundere.
Pentru a intreprinde aceasta actiune apasam pe butonul albastru care contine un creion in mijloc.
Acum va apar 4 optiuni.
Apasam pe Fill&Sign.
Apasam pe penita de stilou de la baza ecranului.
Acum apasam pe Create Signature.
Aplicatia acum va ofera posibilitatea de a va crea semnatura. Trebuie doar sa apasati corespunzator pe ecran pentru a va modela semnatura.
Dupa ce ati semnat, apasati in dreapta sus pe Done. Si, gata! Aveti semnatura.
Veti observa ca penita de stilou este acum albastra.
Apasati pe document, acolo unde apare Semnatura. Veti observa ca va aparea fix semnatura dumneavoastra.
Acum o puteti mari sau micsora.
Pentru o avea disponibila, apasati in stanga sus pe semnul albastru "vazut".
Acum va afiseaza declaratia pe propria raspundere completata si semnata.
Pasul final este sa apasati pe semnul de "Partajare" sau "Share" din dreapta sus a ecranului pentru a o va trimite pe propriul e-mail.
Apasati pe "Share a Copy" din stanga jos a ecranului.
Apasati pe mail si introduceti adresa dumneavoastra de mail.
Acum aveti Declaratia pe propria raspundere completata si semnata la indemana.
Puteti edita Declaratia de fiecare data, cand aveti nevoie sa va parasiti domiciliul. Nu uitati sa actualizati data!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri