Intr o societate cu raspundere limitata, platitoare de impozit pe profit, cu doi asociati, care sunt si administratori, dar nu sunt salariati, nu sunt remunerati in nici un fel, le a fost repartizata cate o masina din societate,pentru a se deplasa mai usor in scopul activitatii firmei, dar acestia folosesc masina si in scop personal.
Va rog sa precizati daca toate cheltuielile auto pot ramane deductibile pe societate 50% si daca cealalta jumatate este cheltuiala in favoarea asociatului?
Raspuns:
Intr-adevar, pentru utilizarea, chiar si ocazionala, a autovehiculelor pentru uz personal se considera ca autovehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si, in consecinta, deductibilitatea cheltuielilor auto aferente este limitata la 50%, asa cum rezulta din prevederile art. 21 alin. 4 lit. t si art. 1451 din Codul fiscal si pct. 451 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare.
Procentul de 50% este o conventie legala intrucat, chiar daca s-ar face dovada ca utilizarea in scop personal este doar in procent de 20%, deductibilitatea pentru neutilizarea exclusiva in scop economic este tot de 50%.
In ceea ce priveste utilizarea autovehiculelor in scop personal, conform art. 7 alin. 1 pct. 12 teza a doua din Codul fiscal
O astfel de utilizare este considerata dividend, fiind o suma platita de persoana juridica pentru bunuri/servicii furnizate in favoarea asociatilor. Daca societatea nu face dovada cat anume din cheltuielile auto sunt in favoarea asociatilor, atunci la un eventual control fiscal se poate aprecia ca diferenta de 50% este o cheltuiala in favoarea asociatilor tratata ca dividend.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<