Intr o societate cu raspundere limitata, platitoare de impozit pe profit, cu doi asociati, care sunt si administratori, dar nu sunt salariati, nu sunt remunerati in nici un fel, le a fost repartizata cate o masina din societate,pentru a se deplasa mai usor in scopul activitatii firmei, dar acestia folosesc masina si in scop personal.
Va rog sa precizati daca toate cheltuielile auto pot ramane deductibile pe societate 50% si daca cealalta jumatate este cheltuiala in favoarea asociatului?
Raspuns:
Intr-adevar, pentru utilizarea, chiar si ocazionala, a autovehiculelor pentru uz personal se considera ca autovehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si, in consecinta, deductibilitatea cheltuielilor auto aferente este limitata la 50%, asa cum rezulta din prevederile art. 21 alin. 4 lit. t si art. 1451 din Codul fiscal si pct. 451 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare.
Procentul de 50% este o conventie legala intrucat, chiar daca s-ar face dovada ca utilizarea in scop personal este doar in procent de 20%, deductibilitatea pentru neutilizarea exclusiva in scop economic este tot de 50%.
In ceea ce priveste utilizarea autovehiculelor in scop personal, conform art. 7 alin. 1 pct. 12 teza a doua din Codul fiscal
O astfel de utilizare este considerata dividend, fiind o suma platita de persoana juridica pentru bunuri/servicii furnizate in favoarea asociatilor. Daca societatea nu face dovada cat anume din cheltuielile auto sunt in favoarea asociatilor, atunci la un eventual control fiscal se poate aprecia ca diferenta de 50% este o cheltuiala in favoarea asociatilor tratata ca dividend.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<