Intr o societate cu raspundere limitata, platitoare de impozit pe profit, cu doi asociati, care sunt si administratori, dar nu sunt salariati, nu sunt remunerati in nici un fel, le a fost repartizata cate o masina din societate,pentru a se deplasa mai usor in scopul activitatii firmei, dar acestia folosesc masina si in scop personal.
Va rog sa precizati daca toate cheltuielile auto pot ramane deductibile pe societate 50% si daca cealalta jumatate este cheltuiala in favoarea asociatului?
Raspuns:
Intr-adevar, pentru utilizarea, chiar si ocazionala, a autovehiculelor pentru uz personal se considera ca autovehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si, in consecinta, deductibilitatea cheltuielilor auto aferente este limitata la 50%, asa cum rezulta din prevederile art. 21 alin. 4 lit. t si art. 1451 din Codul fiscal si pct. 451 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare.
Procentul de 50% este o conventie legala intrucat, chiar daca s-ar face dovada ca utilizarea in scop personal este doar in procent de 20%, deductibilitatea pentru neutilizarea exclusiva in scop economic este tot de 50%.
In ceea ce priveste utilizarea autovehiculelor in scop personal, conform art. 7 alin. 1 pct. 12 teza a doua din Codul fiscal
O astfel de utilizare este considerata dividend, fiind o suma platita de persoana juridica pentru bunuri/servicii furnizate in favoarea asociatilor. Daca societatea nu face dovada cat anume din cheltuielile auto sunt in favoarea asociatilor, atunci la un eventual control fiscal se poate aprecia ca diferenta de 50% este o cheltuiala in favoarea asociatilor tratata ca dividend.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<