Joi a fost solicitata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre un procuror al Directiei Nationale Anticoruptie, condamnarea fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Ridzi la inchisoare cu executarea pedepsei, pentru dosarul organizarea Zilei Tineretului.
In mai 2011, Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, a fost trimisa in judecata pentru
savarsirea urmatoarelor infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept, informeaza Agerpres.
Procurorul DNA a solicitat condamnarea Monicai Ridzi la inchisoare pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri si infractiuni privind sistemele informatice "din cauza contributiei esentiale si a calitatii acesteia in timpul savarsirii faptelor".
Mai mult, procurorul DNA a solicitat condamnarea celorlalti inculpati, inclusiv a lui Paul Diaconu, director in cadrul MTS, chiar in conditiile in care aceste este cel care a facut un denunt la DNA, informeaza Agerpres.
De asemenea, conform solicitarilor DNA catre judecatori, inculpatilor li se impun plati de 2,7 milioane de lei, daune.
Judecatorii au anuntat
amanarea pronuntarii sentintei in acest dosar pentru data de 27 ianuarie.
Procurorii DNA sustin ca in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Ridzi, ca ordonator principal de credite, a decis sa
atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii, avand ca pretext realizarea unor manifestari de amploare la nivel national, pentru Ziua Nationala a Tineretului.
"Contractele includeau prestatii supraevaluate, despre care ministrul stia ca nu vor fi executate ori ca vor fi realizate, in locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicatii financiare minime, avand ca sursa tot bugetul MTS. Ulterior atribuirii contractelor, fostul ministru al Tineretului si Sportului a dispus plata sumei de aproximativ 3 milioane lei plus TVA prevazuta in cele trei contracte, desi cunostea ca firmele au efectuat prestatii minime in valoare totala de peste 536.000 lei plus TVA", sustin anchetatorii.
In consecinta, procurorii DNA considera diferenta de bani, de 650.000 de euro ca fiind un prejudiciu in dauna MTS.
Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au decis sa puna
sechestru pe unele bunuri imobile ale Monicai Ridzi, a unor conturi bancare ce apartin Ioanei Varsta si a unor sume de bani, in total de 1,1 milioane lei, din contul firmelor cu care s-au incheiat contractele in cauza: Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL, mai informeaza Agerpres.