Avem pe adresa redactiei o intrebare adresata de un responsabil HR. A primit de curand o instiintare care il anunta ca unul dintre salariatii sai este pus sub cercetare pentru furt. Ne intreaba daca este obligatoriu ca acest salariat sa aiba contractul de munca suspendat.
In mod clar, angajatorul nu este obligat sa suspende contractul de munca al angajatului care se afla in perioada de cercetare pentru furt. Pana la proba contrarie, angajatul poate fi considerat nevinovat. Discutam despre o simpla presupunere, o cercetare si apoi vom vedea si rezultatul.
De la bun inceput trebuie sa intelegem ca cercetarea penala pentru infractiunea de furt, in conditiile in care plangerea penala nu a fost formulata de angajator, nu determina suspendarea contractului individual de munca.
Asa cum prevede art. 52 alin. (1), lit. b) din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
c1) in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
Cand se suspenda contractul de munca? Atunci cand angajatorul a formulat plangerea penala impotriva salariatului. Si atunci cand salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta.
De asemenea, se suspenda contractul de munca si cand impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca.
Mai mult, contractul de munca se va suspenda si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca.
Cercetarea penala pentru infractiunea de furt, in conditiile in care plangerea penala nu a fost formulata de angajator, nu determina suspendarea contractului individual de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<