Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii. Capitolul II Incompatibilitati si interdictii

Capitolul II Incompatibilitati si interdictii

Articolul 227
(1) Functia de judecator, procuror, magistrat-asistent si personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, astfel cum acestea sunt definite de legislatia in vigoare, si a functiilor didactice de la Institutul National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri.
(2) Persoanele care detin functiile prevazute la alin. (1) sunt obligate sa se abtina de la orice activitate care presupune existenta unui conflict intre interesele lor personale si interesul public, de natura sa influenteze indeplinirea cu impartialitate si obiectivitate a atributiilor lor stabilite prin Constitutie sau prin alte acte normative.
(3) In considerarea statutului lor, judecatorii si procurorii, inclusiv cei care au calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt demnitari, neputand face parte concomitent din autoritatea judecatoreasca, puterea executiva sau legislativa.

Articolul 228
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii.
(2) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane.
(4) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute la alin. (1) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.
(5) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. (3) se face individual pentru fiecare declaratie de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, anual, din oficiu sau ori de cate ori este sesizat de Ministerul Justitiei, Plenul sau sectiile Consiliului Superior al Magistraturii ori judecatorul sau procurorul vizat.
(6) Rezultatul verificarilor prin care se constata incalcarea incompatibilitatii prevazute la alin. (1) se concretizeaza intr-un inscris si se comunica Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, celui vizat de verificare, precum si, la cerere, oricarei persoane.
(7) Actul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prevazut la alin. (6) poate fi contestat la instanta de contencios administrativ competenta, in termen de 3 luni de la data la care a luat cunostinta, de catre orice persoana care justifica un interes legitim, conform legii.

Articolul 229
(1) Inaintea numirii in functie, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora care aveau varsta de cel putin 16 ani impliniti la data de 1 ianuarie 1990 sunt obligati sa dea o declaratie autentica pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca lucrator sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, potrivit legii.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu au dat declaratia prevazuta la alin. (1) sunt obligate sa dea aceasta declaratie in termen de cel mult 30 de zile de la aceasta data.
(3) Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica declaratiile prevazute la alin. (1) si (2). Rezultatele verificarilor se comunica Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, dupa caz, si se ataseaza la dosarul profesional.
(4) Daca in urma verificarilor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se constata ca persoana a fost lucrator sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, persoana nu mai poate fi numita in functia respectiva sau, daca este deja numita, este eliberata din functie.
(5) Dispozitiile legale privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica se aplica in mod corespunzator.

Articolul 230
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul asimilat acestora sunt obligati sa dea, anual, o declaratie olografa pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul/sotia, rudele sau afinii pana la gradul al patrulea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional.

Articolul 231
(1) Judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora le este interzis:
a) sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
b) sa desfasoare activitati de arbitraj in litigii civile sau de alta natura;
c) sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare/reasigurare, societati nationale sau regii autonome;
d) sa aiba calitatea de membru al unui grup de interes economic.
(2) In cazul dobandirii, prin mostenire, a calitatii de asociati sau actionari la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare/reasigurare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica sunt obligati sa ia masurile necesare, astfel incat aceasta calitate sa inceteze in termen de maximum un an de la data dobandirii ei efective.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. c), judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor pot fi actionari sau asociati ca urmare a legii privind privatizarea in masa.

Articolul 232
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora nu pot face parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic. Acestia sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice.

Articolul 233
(1) Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.
(2) Judecatorii si procurorii nu pot sa dea consultatii scrise sau verbale in probleme litigioase, chiar daca procesele respective sunt pe rolul altor instante sau parchete decat acelea in cadrul carora isi exercita functia, si nu pot indeplini orice alta activitate care, potrivit legii, se realizeaza de avocat.
(3) Judecatorilor si procurorilor le este permis sa pledeze, in conditiile prevazute de lege, numai in cauzele lor personale, ale ascendentilor si descendentilor, ale sotilor, precum si ale persoanelor puse sub tutela sau curatela lor. Chiar si in asemenea situatii insa judecatorilor si procurorilor nu le este ingaduit sa se foloseasca de calitatea pe care o au pentru a influenta solutia instantei de judecata sau a parchetului si trebuie sa evite a se crea aparenta ca ar putea influenta in orice fel solutia.

Articolul 234
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora pot participa la elaborarea de publicatii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrari literare, artistice ori stiintifice, pot participa la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic, si isi pot exprima opinia cu privire la politicile publice sau initiativele legislative in domeniul justitiei sau in alte domenii de interes public, fara caracter politic.
(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de intocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internationale si pot avea calitatea de expert in proiecte cu finantare externa in domeniul justitiei.
(3) Activitatea desfasurata de judecatori, procurori si personalul asimilat acestora in calitate de formatori ai Institutului National al Magistraturii sau ai Scolii Nationale de Grefieri ori ca membri ai unor comisii la concursuri/examene organizate in sistemul justitiei se poate desfasura, in principal, in afara timpului normal de lucru la instanta/parchet/institutie ori fara a afecta activitatea din cadrul instantei, parchetului sau a institutiei respective. Pentru aceste motive, judecatorul sau procurorul ori personalul asimilat acestora poate lipsi de la instanta, parchet sau institutie, cu acordul presedintelui instantei sau al conducatorului parchetului/institutiei, cel mult 30 de zile intr-un an calendaristic.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul III Drepturi, indatoriri, incompatibilitati si interdictii, Capitolul II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016