Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice (CPARSD) propune, o serie de masuri care vizeaza dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea prostitutiei.
"Se estimeaza un numar de aproximativ 28.000 de consumatori de droguri ilegale, marea lor majoritate fiind in Bucuresti (24.000) iar dintre acestia aproximativ 17.000 sunt consumatori de droguri injectabile (aproximativ 80% fiind de sex masculin)”, spune Raportul "Riscuri si inechitati sociale in Romania”. Care face si o propunere.
"Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii. Recent s-au deschis in multe orase ale tarii (Brasov, Bacau, Galati, Hunedoara, Braila, Iasi, Bucuresti) magazine care vand produse etnobotanice ce au acelasi efect ca drogurile ilegale usoare si efectele lor sociale nu par a fi vizibile. Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave".
"Mentinerea programelor si serviciilor de interventie stradala dezvoltate de catre ONG-uri si finantarea acestora de la bugetele locale intrucat asigura reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unica folosinta in schimbul celor deja folosite. Exista si posibilitatea introducerii in cartierele cu multi dependenti de droguri injectabile a unor automate cu fise si cu seturi sterile de injectare, la fel ca in unele tari europene pentru a preveni refolosirea seringilor".
In ceea ce priveste sexul comercial, "in anul 2003, OMS estima un numar intre 23.000 si 47.000, femei si barbati, care practica sexul comercial in Romania. Sexul comercial este mai frecvent practicat de catre femei comparativ cu barbatii, iar activitatea sexuala ca si practicarea acestui comportament incepe in unele cazuri la varste foarte mici (14-15 ani).”
Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice propune. "Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efecte nedorite. Infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora insa situatia acestora".
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
CLICK AICI PENTRU A CITI INTREG RAPORTUL COMISIEI PREZIDENTIALE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri