Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2023. De asemenea, seful statului a promulgat legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2023.
Bugetul de stat pe anul 2023 se stabileste la venituri in suma de 275.690,8 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 596.397,7 milioane lei credite de angajament si in suma de 353.640,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 77.949,9 milioane lei, scrie
Agerpres.
Bugetul este configurat pe un cadru economic cu o crestere economica de 2,8% prevazuta pentru anul viitor.
Pentru anul 2023,
bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 111.502.131 mii lei, iar la cheltuieli in suma de 111.502.131 mii lei la credite bugetare si de 111.522.133 mii lei la credite de angajament.
Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se stabileste la venituri in suma de 199.819 mii lei, iar la cheltuieli in suma de 155.455 mii lei, atat la credite de angajament, cat si la credite bugetare, cu un excedent de 44.364 mii lei.
Bugetul asigurarilor pentru somaj, aferent sistemului asigurarilor pentru somaj, se stabileste la venituri in suma de 2.157.134 mii lei, iar la cheltuieli in suma de 2.157.134 mii lei la credite bugetare si in suma de 2.133.111 mii lei la credite de angajament.
In vreme ce coalitia de guvernare considera Bugetul pe 2023 drept unul realist şi echilibrat, parlamentarii din Opozitie sustin ca bugetul de stat pe 2023 este un buget „mincinos”, care „va pune gaz pe focul scumpirilor”.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<