Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constitutionala cu privire la legea care are ca obiect de reglementare completarea Codului de procedura civila cu dispozitii referitoare la ordinea judecarii proceselor in materie civila, potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.
In data de 8 mai 2023, Parlamentul Romaniei a transmis Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea art. 215 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (PL-x nr. 14/2022).
Klaus Iohannis arata ca legea incalca principiul bicameralismului, deoarece la Senat a fost respinsa, in data de 20.12.2021, iar la Camera Deputatilor a fost adoptata cu amendamente, in data de 25.04.2023.
„Fara a pune in discutie necesitatea unei mai bune organizari a administrarii actului de justitie, ca serviciu public oferit justitiabililor, in deplin respect pentru acestia si toti participantii la actul de justitie, in forma transmisa la promulgare, Legea pentru modificarea art. 215 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila incalca dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (5) in componenta sa referitoare la calitatea legii, ale art. 61 alin. (2) coroborat cu art. 75 alin. (1) care consacra principiul bicameralismului, ale art. 124 alin. (3) referitor la independenta judecatorilor si supunerea acestora numai legii, precum si ale art. 133 alin. (1) si 134 alin. (2) si (4) cu privire la rolul si atributiile Consiliului Superior al Magistraturii, prin raportare la art. 75 alin. (1), (4) si (5), coroborat cu art. 73 alin. (3) lit. l)”, motiveaza seful statului.
"Adoptand in calitate de Camera decizionala legea dedusa controlului de constitutionalitate, Camera Deputatilor a sustras dezbaterii si adoptarii primei Camere, respectiv Senatului, modificari si completari ce vizeaza aspecte importante ale legii, precum introducerea de obligatii si atributii in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Sectiei pentru judecatori a acestuia", se mai arata in motivarea presedintelui Klaus Iohannis.
De asemenea, presedintele Iohannis indica faptul ca exista o configuratie semnificativ diferita intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului.
Iohannis afirma ca in conditiile in care Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat o prevedere referitoare la organizarea si functionarea CSM si a instantelor judecatoresti, aceasta ar fi trebuit sa procedeze la intoarcerea legii la Senat pentru art. II si III, pentru care aceasta era Camera decizionala si avea competenta de a decide definitiv.
Presedintele Iohannis solicita CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau.