Romania isi permite sa renunte la importul de petrol rusesc, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul unei sedinte de Guvern. Ministrul a dat asigurari ca romanii nu vor fi afectati de o astfel de masura si a amintit de Ordonanta de urgenta pentru plafonarea pretului la gazele naturale.
Ministrul Virgil Popescu a subliniat ca Romania, ca stat membru UE, sustine propunerea Comisiei Europene inclusa in al saselea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, atunci cand a fost intrebat daca tara noastra isi permite sa renunte la petrolul din Rusia.
„Sigur ca da. Se discuta de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinariile despre aceasta posibilitate. Ati vazut ca cei de la OMV Petrom iau in calcul achizitionarea de petrol din alte surse. E vorba de produsele petroliere, benzina si motorina. Romania e solidara, e stat membru. Ati vazut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema sa ne ia nepregatiti”, a declarat Virgil Popescu.
„Pretul gazului pentru romani, ati observat ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgneta in urma cu o luna si jumatate, pretul este la un pret fix de 150 lei pe MW. Deci nu vedem sa se reflecte in facturile romanilor. In acest moment, Romania produce mai mult gaz decat consuma, deci nu avem nicio amenintare pe termen scurt. Noi lucram la reducerea dependentei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lasati-ne sa finalizam”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.
Al saselea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, anuntat de presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prevede, printre altele, interzicerea importului de petrol rusesc in alte state, scrie
news.ro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat deja ca Romania sprijina propunerea Comisiei Europene iar Guvernul Romaniei lucreaza la solutii sustenabile care pot fi puse in practica intr-un termen rezonabil de scurt.
In noul pachet de sanctiuni la adresa Rusiei, UE elimina Sberbank si alte doua banci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, interzice difuzarea a trei televiziuni importante rusesti in interiorul Uniunii si realizeaza o lista de ofiteri, militari de rang inalt si alte persoane care au comis crime de razboi in Bucea si care sunt responsabili pentru asediul inuman al orasului Mariupol.