Elevii romani, asa cum au solicitat in repetate randuri pe retelele sociale, vor invata la educatia financiara ce este un credit, un activ, un pasiv, o investitie sau alte astfel de elemente importante pentru tanarul adult. In paralel, educatia antreprenoriala ar urma sa contribuie la dezvoltarea instinctelor pentru inceperea si sustinerea unei afaceri.
Un proiect de lege initiat de mai multi parlamentari PSD stabileste ca educatia financiara va fi introdusa in programa scolara, iar aceasta va fi studiata in paralel cu educatia antreprenoriala.
"Orice elev trebuie s cunosc la finalul celor 12 clase care este diferena dintre un activ i un pasiv, cum funcioneaz creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul), care este diferena dintre un card de credit i un card de debit, ce înseamn un IFN i cum funcioneaz creditele acordate pe termen scurt", spun initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Proiectul de lege care introduce educatia financiara modifica art. 68 si art. 344 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Propunerea introduce urmatoarele prevederi:
- la art. 68, se completeaza lit. f):
- "competente antreprenoriale si financiare";
- la art. 344, alin. (1), lit. c), pct. (iv):
- "programe de educatie antreprenoriala si financiara".
Conform aceluiasi act, modificarile ar urma sa intre in vigoare "incepand cu urmatorul an scolar dupa publicarea actului in Monitorul Oficial".
Ce fel de educatie financiara?
Parlamentarii nu ofera detalii suplimentare despre cum va fi implementata educatia financiara si ce informatii va cuprinde ea, dar obliga Ministerul Educatiei ca in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a noii legi sa elaboreze programa scolara aferenta.
Momentan, asadar, doar se doreste introducerea educatiei financiare in scoli. Alte detalii nu ne sunt oferite.
"Elevii ar trebui s cunoasc care este importanta economisirii, alaturi de câteva elemente de baz cu privire la modul în care se poate investi pe burs. De foarte multe ori auzit în spaiul public sintagme precum <românii sunt lipsii de educaie financiar>, este momentul s schimbm acest lucru", spun parlamentarii semnatari in expunerea de motive care releva necesitatea mai multor ore de limba si literatura romana in invatamantul de stat de obligatoriu.
Educatia financiara ar putea fi introdusa in Legea educatiei nationala nr. 1/2011, dar pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial.
Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost cerut.
Ramane de vazut cum va evolua
proiectul de lege privind educatia financiara in scoli.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<