Soferii vor putea obtine o mana de ajutor in plus printr-o noua OUG care introduce decontarea directa obligatorie pentru daunele auto.
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca decontarea directa va deveni obligatorie, asadar soferii nu vor depinde exclusiv de obtinerea asigurarii da la cel care a produs daunele. Reparatiile vor putea fi facute mult mai rapid, iar firmele de asigurari se vor ocupa de plati fara sa afecteze persoana pagubita.
Intr-un interviu pentru Agerpres, Nicu Marcu a aratat ca aceasta procedura, numita decontare directa, exista si pana acum, dar era optionala, insa, odata cu schimbarea legislatiei, acest lucru va deveni obligatoriu pentru intreaga piata. Astfel, soferii isi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurari vor rezolva mai departe problema intre ele.
Totodata, firmele de asigurari care au cote mari de piata vor fi obligate sa vina cu lichiditate in plus, pentru a demonstra ca pot sustine un portofoliu mare de clienti, a mai precizat seful ASF.
Acesta a mai spus ca romanii, in general, nu sunt prea interesati de asigurarile de viata sau de sanatate, asa cum se intampla in tarile dezvoltate, astfel ca o educatie financiara este foarte importanta inca de pe bancile scolii.
Competenta noastra este pe partea societatilor de asigurari, sa ne asiguram noi, autoritatea, ca asiguratii sunt respectati, adica se respecta drepturile consumatorului.
(...)
Este clar ca trebuie sa tratezi cu celeritate petitiile care vin spre autoritate, dar in acelasi timp ne intereseaza cauza. Pentru cauza am actionat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobarii legislatiei cu privire la decontarea directa. Si in sensul acesta stim foarte bine ca este in Parlament de o buna perioada de timp o lege care reglementeaza acest lucru, dar inca n-a fost aprobata, inca e la comisii, de mult timp. Si in discutia mea cu fostul ministru al Finantelor, actualul premier, am agreat sa-i dam drumul si pe procedura executiva. Sa inceapa o avizare si o aprobare prin Ordonanta de Urgenta. Ce ar putea sa rezolve acest lucru, aceasta Ordonanta de Urgenta? Decontarea directa inseamna ca asiguratul poate sa isi incaseze banii de la firma la care s-a asigurat", a spus Nicu Marcu pentru Agerpres.
Seful ASF a spus ca decontarea directa va deveni obligatorie intr-un timp "relativ scurt", insa totul depinde de guvern.