Educatia juridica devine obligatorie in toate scolile din Romania in 2022, dupa ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege.
Senatul Romaniei, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege prin care educatia juridica devine obligatorie in scoli din 2022.
Proiectul de lege nu prevedea initial si educatia juridica, ci doar cea antreprenoriala si financiara. Un amendament introdus de senatorul Monica Anisie, insa, a adaugat si educatia juridica. Acestea vor fi, cel mai probabil, studiate in paralel sau semestrial.
"Dobandirea competentelor juridice si etice, alaturi de cele financiare si antreprenoriale reprezinta un prim pas catre stabilirea unei perspective solide a tanarului privind rolul, responsabilitatile si capacitatile acestuia de a initia si dezvolta o afacere. Nu este suficient ca tinerii sa dobandeasca competente antreprenoriale, sa stie cum sa administreze o afacere din punct de vedere financiar, este nevoie sa inteleaga si sa integreze si comportamente responsabile din punct de vedere juridic.
In anul 2018, intr-un studiu lansat privind competentele cheie pentru invatarea pe tot parcursul vietii, Comisia Europeana califica cunostintele juridice ca necesare inca din primii ani de studiu", a explicat parlamentarul.
Educatia juridica a fost adaugata in randul materiilor care trebuie studiate in scoli prin modificarea Legii educatiei nr. 1/2011 la art. 68, alin. (1), lit. f si art. 344, alin. (1), lit. c, pct. (iv). Senatorii au votat cu o majoritate covarsitoare aceasta modificare. A fost inregistrata o singura abtinere.
Dupa ce
proiectul de lege va fi promulgat si publicat in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreze programele de studiu "pana la inceputul anului scolar urmator", adica 2022-2023. Prin urmare, de-abia anul viitor vom sti ce vor studia copiii si, mai important, cand.
Finalmente, judecatorul Cristi Danilet, promotorul public al Educatiei juridice in scoli, a spus ca traieste "o emotie mare de tot".
"E un moment istoric, care a pornit de la o idee acum cativa ani si apoi s-a transformat intr-un urias program national. Colegilor din VeDemJust, organizatie prin care am promovat acest proiect in sute de scoli, pentru zeci de mii de elevi, sub egida caruia am tiparit manualul de educatie juridica „Elevul si Legea”, multumiri! Politicienilor care au inteles importanta acestei materii, multumiri!", a spus magistratul.