Drepturile si obligatiile partilor si alte efecte ale donatiei au fost modificate in noul Cod civil.
Exista obligatii in sarcina donatorului?
In executarea donatiei, dispunatorul raspunde numai pentru dol si culpa grava (art. 1017).
Garantia contra evictiunii. Donatorul nu raspunde pentru evictiune decat daca a promis expres garantia sau daca evictiunea decurge din fapta sa ori dintr -o imprejurare care afecteaza dreptul transmis, pe care a cunoscut -o si nu a comunicat-o donatarului la incheierea contractului .
In cazul donatiei cu sarcini, in limita valorii acestora, donatorul raspunde pentru evi ctiune ca si vanzatorul (art. 1018).
Garantia contra viciilor ascunse. Donatorul nu raspunde pentru vic iile ascunse ale bunului donat. Totusi, daca a cunoscut viciile ascunse si nu le-a adus la cunostinta donatarului la incheierea contractului, donatorul este tinut sa repare prejudiciul cauzat donatarului prin aceste vicii.
In cazul donatiei cu sarcini, in limita valorii acestora, donatorul raspunde pentru viciile ascunse ca si vanzatorul (art. 1019).
Care sunt obligatiile donatarului?
Donatarul este tinut sa indeplineasca sarcina numai in limita valorii bunului donat, actualizata la data la care sarcina trebuia indeplinita (art. 1028).
In cazul substitutiilor fideicomisare si al liberalitatilor reziduale, sarcina produce efecte asupra bunurilor identificate aflate i n patrimoniul donatorului si asupra valorilor mobiliare care inlocuiesc valorile mobiliare donate (art. 995).
Drepturile substituitului se nasc la moartea institui tului. Substituitul dobandeste bunurile care constituie obiectul liberalit atii ca efect al vointei dispunatorului. Substituitul nu poate fi, la r andul sau, supus obligatiei de administrare si de transmitere a bunurilor (art. 996).
Drepturile instituitului. Daca instituitul este mostenitor rezervatar al dispunatorului, sarcina nu poate incalca rezerva sa succesorala (art. 998).
Oferta de donatie facuta substituitului poate fi acceptata de acesta si dupa decesul dispunatorului (art. 999).
Dreptul de dispozitie al instituitului: in cazul liberalitatilor reziduale, acesta are dreptul sa incheie acte cu titlu oneros si sa retina bunurile ori sumele obtinute in urma incheierii acestora (art. 1002).
Obligatiile instituitului. Instituitul nu poate dispune pri n testament de bunurile care au constituit obiectul unei liberalit ati reziduale si nu este tinut sa dea socoteala dispunatorului ori mostenitorilor acestuia.
Ineficacitatea substitutiei. Atunci cand substituitul predecedeaza instituitului sau renu nta la beneficiul liberalitatii, bunul revine instituitului, cu exce ptia cazului in care s-a prevazut ca bunul va fi cules de mostenitorii substituitului ori a fost desemnat un al doilea substituit (art. 1000).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<