Incapacitatile contractului de donatie Compuneri perfecte pentru clasele III-IV Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Permiteti-mi sa mentionez inca de la inceput ca acest articol nu se adreseaza persoanelor care au calitatea de parlamentar. Cu siguranta acestea stiu foarte multe in ceea ce priveste regulile ce guverneaza contractul de donatie. Pentru ceilalti dintre dumneavoastra sunt convins ca randurile de mai jos vor fi foarte utile. Contractul de donatie este un instrument pe care majoritatea dintre noi il va intalni cel putin o data in viata, fie in calitate de donator fie in cea de donatar. Trebuie sa stim insa ca acest contract, a carei forma de validitate, legiuitorul, a consacrat-o ca fiind cea autentica, este restrictionat in ceea ce priveste ambele parti, astfel:
1. In ceea ce priveste capacitatea de a dispune:
- minorii si persoanele aflate sub interdictie judecatoreasca nu pot dona nici cu incuviintarea reprezentantului legal sau al autoritatii tutelare, cu exceptia darurilor obisnuite, ocazionale, care nu afecteaza substantial patrimoniul donatorului;
- minorul nu poate dona in favoarea tutorelui, chiar atunci cand a ajuns la majorat, daca autoritatea tutelara nu a dat „descarcare de gestiune“ acestuia, cu exceptia cazului cand tutorele este ascendentul minorului.
2. In ceea ce priveste capacitatea de a primi:
- persoanele neconcepute si organizatiile care nu au dobandit personalitate juridica, nu au capacitatea de a primi;
- medicii si farmacistii nu pot primi de la persoanele pe care le-au ingrijit medical inaintea mortii (inclusiv preotii care au fost in preajma donatorului si i-au facut slujbe si alte practici religioase). EXCEPTIE: donatiile remuneratorii pentru serviciile intreprinse de donatar in favoarea donatorului.
Pentru mai multe informatii la fel de utile despre contractul de donatie clic AICI
Portalul
www.e-juridic.ro
va multumeste pentru mesajele primite pe adresa infojuridic@rs.ro, prin care v-ati exprimat opinia cu privire la tema editorialului anterior.
Constantin Avram
Consilier juridic - Administrator
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri