Contract de intretinere - model
Incheiat astazi .........................
la .............................................
I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1. ................................................., (numele si prenumele) cu domiciliul in ................................., (localitatea) str. ................ nr. ......, bloc ......, scara ......, etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul ................................, nascut(a) la data de ......................................... (ziua, luna, anul) in ..............................., (localitatea) judetul/sectorul .........................., fiul(fiica) lui ...................... si a (a) ..........................., avand actul de identitate seria .............. numarul ......................., eliberat de .................................., la data de ............................, codul numeric personal .................................. in calitate de intretinut si
1.2. ..............................................., (numele si prenumele) cu domiciliul in ...................................., (localitatea) str. ................ nr. ......, bloc ......, scara ......, etaj ......, apartament ......, judetul/sectorul ......................, nascut(a) la data de ........................................., (ziua, luna, anul) in .................................., (localitatea) judetul/sectorul .........................., fiul(fiica) lui ................... si a (a) ..........................., avand actul de identitate seria ................ numarul ......................, eliberat de ................................, la data de ..............................., codul numeric personal .........................., in calitate de intretinator au convenit sa incheie prezentul contract de intretinere, cu respectarea urmatoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI1)
2.1. Asigurarea intretinerii zilnice pe timpul vietii2) iar dupa moarte intretinutul sa fie inmormantat, potrivit obiceiului locului.
2.2. In scopul prevazut la pct. 2.1. intretinutul transmite intretinatorului dreptul de proprietate asupra urmatoarelor bunuri mobile/bunuri imobile/valori3) ..................................................................................................... .
2.3. In schimbul acestor bunuri/valori, intretinatorul va efectua in favoarea intretinutului
250 Modele Fise de Post Compuneri perfecte pentru clasele III-IV Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
urmatoarele prestatii4): .............................................................................. .
III. DURATA CONTRACTULUI
3.1. Partile au convenit sa incheie prezentul contract de intretinere pe timp nelimitat/pe termen de .............. ani, incepand cu data incheierii acestuia.
IV. OBLIGATIILE PARTILOR
4.1. Intretinutul se obliga:
a) sa transmita intretinatorului bunurile care constituie obiectul prezentului contract;
b) sa garanteze ca bunurile transmise sunt in circuitul civil, ramanand continuu in proprietatea sa si ca bunurile respective nu sunt grevate de sarcini sau servituti, garantand impotriva oricarei evictiuni, totale sau partiale.
4.2. Obligatiile intretinatorului sunt urmatoarele:
a) sa asigure acordarea intretinerii cuvenite intretinutului pe toata durata prezentului contract;
b) sa primeasca in proprietate bunurile care fac obiectul prezentului contract;
c) sa acorde intretinutului o suma de bani echivalenta cu ................... lei in fiecare
luna, in cazul in care executarea in natura a obligatiei nu va mai fi posibila.
V. FORTA MAJORA
5.1. Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de executarea in mod necorespunzator – total sau partial – a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau/si executarea obligatiei respective a fost cauzata de forta majora, asa cum este definita de lege.
5.2. Partea care invoca forta majora este obligata sa notifice celeilalte parti, in termen de ............., (zile, ore) producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor lui.
5.3. Daca, in termen de ..................... (zile, ore) de la producere, evenimentul respectiv nu inceteaza, partile au dreptul sa-si notifice incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.
VI. NOTIFICARILE INTRE PARTI
6.1. In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi transmisa la adresa prevazuta in partea introductiva a prezentului contract.
6.2. In cazul in care notificarea se face pe cale postala, ea va fi transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (A.R.) si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
6.3. Daca notificarea se trimite prin telefax, ea se considera primita in prima zi lucratoare dupa cea in care a fost expediata.
6.4. Notificarile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la alineatele precedente.
VII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR
7.1. In cazul in care rezolvarea eventualelor litigii nu este posibila pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti.
VIII. CLAUZE FINALE
8.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
8.2. Prezentul contract, impreuna cu anexele sale care fac parte integranta din cuprinsul sau, reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.
8.3. Prezentul contract s-a incheiat intr-un numar de ...... exemplare, din care .............. .
INTRETINUT INTRETINATOR
Note
1. Pentru a delimita contractul de intretinere de contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este necesara examinarea prestatiei principale in raport de valoarea bunului transmis, facand proportia dintre pretul in bani si pretul in natura. Un criteriu care deosebeste contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere de contractul de renta viagera consta in aceea ca primul contine o obligatie de a face, iar cel de-al doilea o obligatie de a da.
2. Contractul se poate incheia si pe o perioada determinata.
3. Bunurile/valorile pot fi cuprinse si intr-o anexa.
4. Prestatiile pot fi: procurarea de alimente si prepararea hranei; cumpararea de imbracaminte, incaltaminte, lenjerie – de pat si de corp; procurarea de medicamente; ingrijiri medicale; efectuarea curateniei in locuinta si in curte; plata consumurilor de apa, electricitate, combustibil; plata intretinerii (la bloc) etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri