Jurnalista Pressone, Emilia Sercan, a aratat ca seful Inspectiei Judiciare a plagiat aproape toata teza de doctorat sustinuta la Academia de Politie.
"Lucian Netejoru este seful institutiei care poate verifica sau cerceta disciplinar pe toti judecatorii si procurorii din tara asta. Si mai poate verifica daca dosarele de la parchet au fost instrumentate legal.
Mandatul i-a expirat acum o luna, insa Liviu Dragnea a aliniat tot Ministerul Justitiei si tot Guvernul ca sa il poata pastra pe Netejoru in functie. Miza: modul in care au fost instrumentate dosarele sale.
Toate documentele pe care Lucian Netejoru le semneaza in calitate de inspector-sef al Inspectiei Judiciare poarta mentiunea "judecator dr." inaintea numelui. Insa titlul de doctor l-a obtinut in baza unui plagiat rusinos.
Teza este incropita din doar trei carti, pe care le reproduce al litteram. 140 pagini din 294 din teza lui Netejoru sunt plagiate din lucrari semnate de Costica Voicu, fost sef al Politiei Romane.
Voicu a fost unul dintre referentii din comisia de sustinere care i-a acordat titlul de doctor lui Netejoru. In mod evident, Voicu nu a observat ca a fost plagiat masiv.", a scris jurnalista pe Facebook.
Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Stefania Georgeta Ungureanu, avea sa fie condamnata pe fond la inchisoare cu suspendare, pentru ca a inselat Academia de Politie, precum si noua doctoranzi ai acestei institutii.
Lucian Netejoru a transmis, prin intermediul purtatorului de cuvant al Inspectiei Judiciare, ca "nu doreste sa comenteze cu privire la acest subiect”, mai arata jurnalista Emilia Sercan.
Inspectia Judiciara este institutia care:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fise distractive pentru gradinita
Sunt deja cativa ani de cand Inspectia Judiciara lasa senzatia ca este un jucator politic in chestiuni care tin de bucataria sistemului de justitie.
Cea mai recenta actiune care a ridicat semne de intrebare a avut loc la mijlocul lunii septembrie, cand Inspectia Judiciara a descins la Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul General, pentru a verifica dosarul privind violentele jandarmilor la protestul din 10 august. Actiunea de control s-a produs cu cateva ore inainte ca Liviu Dragnea sa fie audiat de procurorii militari in acest dosar.
Inspector-sef al Inspectiei Judiciare este judecatorul Lucian Netejoru, care ocupa aceasta functie de la 1 septembrie 2015. Mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, dar el a ramas, totusi, la conducerea institutiei, ca interimar.
Pastrarea sa in functie ca interimar s-a facut la cererea expresa a presedintelui PSD, Liviu Dragnea.
Potrivit legii, Netejoru are dreptul la inca un mandat de trei ani, pe care il poate obtine doar in urma unui nou concurs.
Acest concurs, insa, nu poate fi organizat pentru moment. Din cauza unor divergente legate de raporturile de subordonare fata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul de functionare al Inspectiei Judiciare a fost suspendat printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.
Asa s-a ajuns la ideea ca prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru sa se faca prin Ordonanta de Guvern.
Insa inainte de emiterea acestei Ordonante, s-a petrecut un moment semnificativ: pe 23 august 2018, Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspectia Judiciara, prin intermediul avocatei sale.
Dragnea solicita ca toate cele trei dosare penale ale sale − atat cele in care a fost condamnat, cat si cel aflat in faza de cercetare la DNA − sa fie verificate pentru a se constata daca protocolul incheiat intre SRI si Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea sa.
Doar Inspectia Judiciara sau o instanta poate constata daca un dosar a fost instrumentat legal sau nu. Liviu Dragnea a ales, deci, sa se adreseze Inspectiei Judiciare, si nu unei instante de judecata.
La 1 septembrie 2018, mandatul lui Lucian Netejoru a expirat.
Doua zile mai tarziu, pe 3 septembrie 2018, Liviu Dragnea isi declara public nemultumirea fata de faptul ca mandatul de sef al lui Netejoru, dar si cel al adjunctului sau, Gheorghe Stan, nu fusesera prelungite.
Seful PSD a cerut imperativ ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa promoveze o Ordonanta de Urgenta in acest sens.
Ca atare, dupa alte doua zile, pe 5 septembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta prin care mandatele lui Lucian Netejoru si al lui Gheorghe Stan au fost prelungite, in ciuda opozitiei exprimate de Forumul Judecatorilor.
Va reamintim faptul ca un jandarm a fost achitat de fapte de coruptie in baza protocoalelor SRI-PICCJ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri