Contribuabilii interesati de esalonarea la plata simplificata pot de acum beneficia de aceasta, avand in vedere ca procedura a fost publicata in Monitorul Oficial.
Si ANAF a anuntat faptul ca esalonarea la plata simplificata este disponibila pentru contribuabili, aceasta fiind posibila pentru o perioada de maximum 12 luni.
Procedura esalonarii la plata a fost aprobata prin Ordinul nr. 3.896 din 11 noiembrie 2020, iar publicarea sa in
Monitorul Oficial nr. 1104/2020 o face disponibila tuturor contribuabililor. Exista, bineinteles, o serie de conditii.
Conform ANAF, nu este necesara constituirea de garantii, insa va trebui sa:
- se depuna o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 careia i se poate atasa un grafic de esalonare cu cuantumul propus al ratelor;
- nu se inregistreze obligatii fiscale la data declararii starii de urgenta, nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- nu fie in procedura falimentului sau in dizolvare;
- fie depuse toate declaratiile fiscale pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- nu se fi stabilit raspundurea potrivit legislatiei privind insolventa sau raspunderea solidara.
Cei care detin garantii vor putea solicita esalonarea la plata pentru o perioada de 5 ani.
Cererea va fi solutionata in termen de maximum 5 zile de la depunerea ei.
Conform procedurii, prin obligatii fiscale administrate de organul fiscal se intelege:
- obligatiile fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, precum si obligatiile fiscale accesorii;
- amenzile de orice fel administrate de organul fiscal;
- creantele bugetare stabilite de alte organe si transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creantele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotarari judecatoresti sau alte inscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii;
- creante rezultate din savarsirea unor infractiuni, respectiv prejudicii, cheltuieli judiciare si amenzi judiciare/penale.
Obligatiile fiscale prevazute mai sus sunt stabilite prin urmatoarele documente/acte administrative depuse/comunicate dupa data declararii starii de urgenta, a/al caror scadenta/ termen de plata se implineste pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala si vizeaza inclusiv perioade fiscale anterioare:
- declaratii fiscale, inclusiv cele depuse cu intarziere;
- decizii de impunere;
- declaratii rectificative;
- decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii;
- titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii;
- orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contributii sociale si alte sume datorate bugetului general consolidat.
Important! De esalonarea la plata beneficiaza atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice.
Mai mult, contribuabilii mai pot obtine si anularea olbigatiilor de plata accesorii sau restructurarea obligatiilor bugetare.
Model cerere esalonare la plata simplificata
Conform Anexei nr. 1 din Procedura publicata in Monitorul Oficial, modelul de cerere pentru esalonare la plata simplificata arata astfel.
CERERE de acordare a esalonarii la plata
A. Date de identificare ale debitorului
Cod de identificare fiscala ...........................................................
Denumirea/numele si prenumele …………….........................................
Domiciliu fiscal: judetul/sectorul ......................................., localitatea .............................................., str. ...................................... nr. ......, bl. .........., sc. ……......, ap. ….
Telefon ............................................, fax .........................., e-mail ........
Cod de identificare fiscala pentru sediile secundare.....................................................................
Codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal/codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale pentru persoane fizice care desfasoara si activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sub alte forme decat asocieri...............................................................................................
B. Datele de identificare a imputernicitului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal
Denumirea/Numele si prenumele .............................
Adresa ....................................................................
Codul de identificare fiscala ......................................
C. Obiectul cererii
In temeiul prevederilor cap. I "Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central“ din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, si ale Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.896/2020 pentru aprobarea Procedurii de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central, precum si pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, solicit (1)
esalonare la plata a obligatiilor
fiscale, pe o perioada de
................. luni(2), conform
art. 1 alin. (1) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 181/2020
esalonare la plata a obligatiilor
fiscale, pe o perioada de
.................. luni(2), conform
art. 1 alin. (11) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 181/2020
mentinere a valabilitatii esalonarii
la plata si/sau a amanarii la plata a
penalitatilor de nedeclarare, conform
art. 10 din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 181/2020
modificare a deciziei de esalonare la
plata si/sau a deciziei de amanare la
plata a penalitatilor de nedeclarare,
cu acordarea esalonarii la plata pe o
perioada de ……............. luni(2),
conform art. 5 din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 181/2020
D. Solicit plata diferentiata a ratelor, iar propunerea de grafic este urmatoarea:
Rata Procent aferent fiecarei rate
lunaralunare (principal si accesorii
esalonate)(3) (%)
R1
R2
R3
...
R12
TOTAL 100%
Prin prezenta cerere renunt la notificarea depusa privind intentia de a beneficia de facilitatile fiscale prevazute de cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale.(4)
Reprezentant legal/fiscal/imputernicit al contribuabilului:
Numele si prenumele: .....................................................................................................................
Calitatea .........................................................................................................................................
Semnatura ......................................................................................................................................
(1) Se bifeaza una din situatiile descrise.
(2) Se mentioneaza numarul de luni pentru care se doreste esalonarea la plata, care poate fi de pana la 12 luni.
(3) Procentul nu poate fi mai mic de 5% din cuantumul ratei de esalonare la plata, reprezentand obligatii fiscale principale si accesorii esalonate.
(4) Aceste precizari sunt valabile pentru debitorii care au depus notificari privind intentia de a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare/anularea la plata a obligatiilor accesorii depusa in temeiul cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<