Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat miercuri, reflecta cu obiectivitate evolutiile inregistrate de inalta Curte de Casatie si Justitie in domeniul mecanismului de cooperare si verificare de la ultimul raport, dat publicitatii in luna iulie 2012, se arata joi intr-o declaratie de presa a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Doina Stanciu.
'Se constata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa ia masuri concrete in vederea unificarii jurisprudentei si a imbunatatirii calitatii acesteia, asigurand transmiterea hotararilor catre instantele inferioare si imbunatatind accesul on-line, iar procedura de recurs in interesul legii contribuie deja la inregistrarea de progrese in aceasta directie', sustine Stanciu.
Potrivit sursei citate, raportul constata ca abordarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ceea ce priveste dosarele de coruptie la nivel inalt a continuat sa se caracterizeze printr-un grad binevenit de administrare proactiva a cauzelor si retine progresele semnificative ale instantei supreme in gestionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt.
'Nu in ultimul rand, raportul remarca faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa faca progrese in ceea ce priveste stabilirea de standarde si orientari pentru instantele inferioare. Ţinand seama de constatarile incluse in raport, Inalta Curte de Casatie si Justitie va continua eforturile pentru indeplinirea obiectivelor care ii revin in cadrul mecanismului de cooperare si verificare', subliniaza presedintele ICCJ.
Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, raportul suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
"De la raportul din luna iulie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat sa ia masuri concrete in vederea unificarii jurisprudentei si a imbunatatirii calitatii acesteia, asigurand transmiterea hotararilor catre instantele inferioare si imbunatatind accesul online. (...) Va fi important sa se asigure ca acesti pasi inainte nu sunt pusi in pericol de un volum de munca suplimentar rezultat din introducerea noii proceduri privind hotararile preliminare, desi numarul actual de judecatori din completele de judecata de la ICCJ pare sa ofere echilibrul corect', este de parere CE.
La capitolul eficacitate a actiunii judiciare, raportul constata ca 'abordarea Inaltei Curti in ceea ce priveste dosarele de coruptie la nivel inalt a continuat sa se caracterizeze printr-un grad binevenit de administrare proactiva a cauzelor'. ICCJ a raportat progrese semnificative in gestionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt, inregistrandu-se o scadere de la 28 la 10 cauze pendinte, precum si o crestere a numarului de cauze solutionate in prima instanta, se mentioneaza in document.
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<