Durata medierii
Durata procedurii de desfasurare a medierii nu este stabilita de legiuitor. In cazul medierii pe timpul desfasurarii procesului, legea stabileste ca pe durata procedurii de mediere, cursul termenului perimarii este suspendat dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
Teoretic, exista posibilitatea ca medierea sa se desfasoare pe o perioada ce depaseste 3 luni. Practic insa nu este indicata o prelungire a procedurii care poate atrage astfel pierderi de timp, dar si de bani. Depasirea termenului maxim de 3 luni, are ca efect doar incetarea suspendarii curgerii termenului de perimare.
Locul medierii
Medierea are loc, de regula, la sediul mediatorului. Daca este cazul, medierea se poate desfasura si in alte locuri convenite de mediator si de partile aflate in conflict.
Art. 75 din Legea 192/2006, astfel cum a fost modificat prin Legea 115/2012, prevede ca avocatii, notarii publici, precum si membrii altor profesii liberale care dobandesc calitatea de mediator potrivit prevederilor prezentei legi pot desfasura activitatea de mediere la sediul unde isi exercita activitatea de baza.
Astfel, de exemplu, alaturi de avocati sau notari, practicienii in insolventa, expertii contabili, arhitectii, psihologii, care dobandesc calitatea de mediator potrivit prevederilor prezentei legi pot desfasura activitatea de mediere la sediul unde isi exercita activitatea de baza.
sursa: Manualul mediatorului de succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca o angajata care avea norma intrega de 8 ore ramane insarcinata si primeste adeverinta pentru reducere timp de lucru la 6 ore este corect ca si salariul sa-l calculam proportional cu cele 6 ore. dau un exemplu . Pentru 8 ore are 5.000 lei cand o trecem la 6 ore suntem obligati sa-i pastra salariu 5.000 sau putem sa facem 5.000/8*6 ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am urmatoarea situatie: Contract de munca de 8h cu repartizarea programului de lucru astfel 12 ore pe zi 2 zile, iar urmatoarele 2 zile libere. Daca pantru cele 2 zile in care ar trebui sa lucreze salariata isi face cerere de concediu de odihna ziua de concediu ar fi 8h in total 1h lucratoare , aceasta ar trebui sa recupereze diferenta de 8 h nelucrate sau cerere pe inca o zi? Sau cum putem reconcilia aceasta situatie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vrem sa angajam o persoana care va lucra la domiciliul sau pentru o perioada de sase luni. Va rugam sa ne spuneti ce varianta este in regula, telemunca sau lucrul la domiciliu si sa ne ajutati cu un model de contract de munca si care este procedura, documente si cum inregistram in Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<