Dovada participarii la
sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
In situatia in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei in vederea informarii si acceptarii medierii ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Legea nu reglementeaza continutul acestor documente care trebuie redactate de catre mediator. In aceste conditii Consiliul de Mediere a adoptat "GHIDUL PENTRU ORGANIZAREA SI DESFASURAREA SEDINTEI DE INFORMARE PRIVIND MEDIEREA", publicat pe site-ul institutiei (www.cmediere.ro).
De asemenea, Consiliul de Mediere a adoptat atat forma Certificatului de informare, cat si a Procesului verbal, ca anexe la acest ghid.
Atentie! Certificatul trebuie semnat de catre mediator si de partile participante la sedinta de informare, iar eliberarea acestuia se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate partile conflictului independent de sustinerea informarii in comun sau individual. Certificatul se elibereaza intr-un numar de exemplare originale egal cu numarul partilor
informate plus unul pentru arhiva formei de exercitare a profesiei.
In situatia in care partile participante nu confirma participarea la sedinta de informare, una dintre parti refuza in scris participarea ori, desi a acceptat participarea nu se prezinta la data fixata pentru sedinta, mediatorul nu va elibera certificatul de informare, ci va intocmi un proces-verbal in care va consemna situatia specifica acelui caz.
In cazul imposibilitatii finalizarii indiferent de motiv, meditorul va elibera procesul-verbal care se depune la dosarul instantei.
Detalii mai multe despre mediere
aici.
sursa: Manualul Mediatorilor de Succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<