Proba practica a examenului pentru obtinerea permisului auto se va modifica. Un proiect de lege inregistrat la Senat prevede schimbarea paradigmei modului de examinare, incepand cu redefinirea profesiei de examinator.
Potrivit proiectului de lege,
profesia de examinator va putea fi exercitata de orice persoana care corespunde criteriilor de calificare, parcurge stagiul de formare initiala si sustine cu succes examenele de absolvire, iar ulterior este dispusa sa urmeze activitati si cursuri periodice de formare continua.
Prin urmare, orice persoana care indeplineste conditiile initiale poate deveni examinator daca demonstreaza abilitati si competente suficiente, experienta relevanta efectiva in conducerea altor autovehicule decat cele de categoria (cum ar fi examinarea pentru obtinere permiselor de categoria C, D, Tr, Tv, etc.) poate deveni examinator.
In consecinta, prin proiectul de lege sunt aduse modificari la articolele de lege care desemneaza autoritatea competenta sa examineze candidatii ca fiind Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, in sensul atribuirii acestei activitati examinatorilor autorizati de catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor.
Dat fiind sistemul de testare teoretica deja implementat, initiatorii proiectului propun ca Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor sa ramana autoritatea competenta de testare pentru proba teoretica de verificare a cunostintelor si de emitere a permiselor de conducere.
De asemenea, se propune
recunoasterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde l-a dat candidatul, fiind astfel eliminata restrictia de a efectua ambele probe in aceeasi localitate, in functie de resedinta candidatilor, de localitatea unde sunt angajati sau studiaza, acestia isi vor putea alege un centru de testare teoretica diferit de cel unde vor derula proba practica.
Alta schimbare propusa se va produce la nivelul probei practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. Pe langa examinarea derulata sub supravegherea unui examinator autorizat,
instructorul este obligat sa fie prezent in autovehicul, sa asiste candidatul. Masura este menita sa reduca gradul de intimidare resimtit de candidati si sa demonstreze cu adevarat daca si-au insusit cunostintele si aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule in conditii de siguranta pe drumurile publice.
In concluzie, initiativa legislativa propune:
• reglementarea profesiei de examinator autorizat si deschiderea acesteia catre persoane din afara angajatilor ministerului afacerilor interne ca solutie pentru actualele problemele din sistem (numarul insuficient de examinatori, perioade lungi intre finalizarea cursurilor si programarea datelor la care pot fi sustinute probele, reticenta si disconfortul psihologic al candidatilor in prezenta ofiterilor sau agentilor de politie, eliminarea cauzelor coruptiei actuale din sistem)
• obligativitatea prezentei instructorului la proba practica de verificare a aptitudinilor si comportamentului, menita sa induca un plus de corectitudine in punctare si de confort pentru candidat
• libertatea candidatilor de a alege centre de examinare diferite pentru cele doua probe ale examenului, in functie de domiciliu si/sau resedinta de facto a acestora.
Daca proiectul de lege va fi adoptat in Parlament, aceasta va intra in vigoare incepand cu anul 2024.