La mijlocul anului trecut relatam faptul ca centrele urbane ale Romaniei au fost luate cu asalt de trotinetele electrice, asadar aratam ca si unii utilizatori a acestora vor trebui sa cunoasca si sa respecte prevederile Codului rutier. Acum, insa, avem si o sentinta pe care o punem in prim-plan cu privire la modul legal in care putem circula cu trotinetele electrice in Romania.
Dintr-o speta aflata pe rolul Judecatoriei Baii Mari intelegem ca amenda aplicata de politie unui posesor de trotineta electrica pentru ca circula pe carosabil a fost anulata. Organul de forta a considerat ca persoana in cauza nu avea ce sa caute cu trotineta printre masini, insa instanta a demonstrat ca acesta a avut calitatea de conducator de autovehicul, nu pieton.
Posesorul trotinetei a aratat ca se deplasa cu aceasta pe o strada, cand a fost acrosat de un autovehicul. In urma acestui incident, a fost nevoie de 8 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
In plus, omul cu trotineta electrica mai arata in fata instantei ca agentul de politie l-a incadrat gresit la "dispozitiv cu role" cu care, bineinteles, nu are voie sa circule cu carosabil.
Magistratii au citat Codul rutier si nu i-au oferit proprietarului de trotineta rezultatul dorit, ci i-au ingreunat situatia.
Judecatoria Baia Mare arata in sentinta civila nr. 4303 din 2016 ca "in motivarea in fapt a cererii intimatului, s-a aratat ca, in urma cercetarilor efectuate in cauza, s-a stabilit faptul ca, potrivit datelor furnizate de producatorul trotinetei electrice mentionate in procesul-verbal atacat – S.C. Europa Events Agency S.R.L. -, trotineta condusa respectiva indeplineste cumulativ caracteristicile tehnice care corespund definitiei legale a mopedului, astfel ca petentul nu a avut calitate de pieton, ci de conducator de autovehicul.
In drept, au fost invocate prevederile art. 454 al Codului de procedura civila.
Avand in vedere achiesarea intimatului la plangerea petentului, instanta, in temeiul dispozitiilor art. 454 teza I din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile ulterioare, si ale art. 34 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, va admite plangerea petentului, anuland procesul-verbal contestat".
Politia a pornit, asadar, inceperea urmaririi penale pentru ca omul cu trotineta a condus pe drumul public fara un permis de conducere valabil.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Finalmente, retinem ca nu se poate circula cu trotinetele electrice care pot depasi 25 de km/h pe carosabil fara a avea permis de conducere, categoria AM. Desi Politia nu verifica viteza pe care o atinge o trotineta la un anumit moment, e important sa intelegem ca in urma unui accident (oricat de mic) poate rezulta, pe langa posibile rani, un dosar penal.
Nota! Aceasta sentinta se poate aplica la fel de bine si in cazul bicicletelor electrice care depasesc 25 de km/h. Daca nu vreti sa fiti obligati sa aveti permis de conducere, asigurati-va ca viteza acestora este limitata din fabrica!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri