Fata nevazuta a magistraturii
Inca de la inceputul anului presa, dar si anumite institutii ale statului precum Guvernul sau Institutia Presedintiei, ataca direct sau indirect, beneficiile "exagerate" ale magistratilor.
Cunoscand situatia magistratilor in mod direct, o cititoare ne scrie:
"Sunt mama a 3 copii, doi economisti si un judecator. Cei care sunt economisti au la rindul lor 3 copii si au ales ca acesti copii sa fie educati de mama lor, respectiv ficele mele.Cea care este judecator are un singur copil care are nesansa sa o vada pe mama, doar simbata si duminica in cazul in care nu este ocupata cu cele 50,60 de dosare pe care trebuie sa le studieze. Am facut aceasta introducere vizind o emisiune tv, cind JUSTITIA din Romania a fost redusa in fata telespectatorilor la comportamentul a doi exponenti ai acestui sistem (padure fara uscaturi nu exista). Dar de la acest lucru pina la a pune la zid JUSTITIA dintr-o tara, fara a aduce in fata telespectatorilor si fata nevazuta a activitatii acestui sistem este nedemn si nu face cinste niciunui realizator de emisiuni televizate. As sugera realizarea un reportaj cu activitatea unui judecator intr-o zi de sedinta in care un dosar iese la fond.
Oare cate institutii private care acuza justitia, inclusiv televiziunile, au dotari din anul 1960? Cred ca niciuna! Dar Justitia are dotari din 1950... Am mers la fiica mea la serviciu impusa de imprejurari si va rog sa ma credeti ca un magistrat are un loc de munca asemanator cu o casa parasita. Atunci m-am intrebat pentru ce aceasta lipsa de respect fata de cei care pretindem sa ne aduca dreptatea. Un alt aspect pe care l-am sesizat in emisiunile televizate este modul in care tendentios ruleaza pe ecrane numai salariile celor din conducerea sistemului eliminind din calcul salariul celui care chiar face actul de justitie in instantele inferioare. Acum cind scriu aceste rinduri ma intreb daca a meritat ca fiica mea sa aleaga aceasta cariera? Nu este mai bine ca celelelte fiice ale mele au ales sa-si educe copiii? Consider ca emisiunile televizate nu prezinta in mod corect si echitabil situatia din
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
justitie iar noi, telespectatorii, am fost determinati sa credem ca in aceasta tara nu este justitie ci numai magistrati bine platiti".
Chiar avand una dintre fiice magistrat, consider ca abordarea cititoarei este totusi una obiectiva vizavi de problema. Aceasta, intrucat de multe ori, doar de dragul stirii de senzatie, multi dintre jurnalisti nu prezinta in ansamblu situatiile de fapt. Si in magistratura, ar trebui sa se prezinte si fata nevazuta si anume aceea ca, doar anumite persoane au venituri mult peste decenta, majoritatea magistratilor insa avand venituri mici comparativ cu activitatea depusa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri