Desi in plenul Senatului aparuse la inceputul anului 2019 o initiativa legislativa prin care pensiile speciale erau eliminate, acum USR impreuna cu PSD aproba introducerea de noi astfel de facilitati banesti.
La finele lui 2017 Senatul adopta un proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 39/2017 privind actiunile de despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996. Forma adoptata de Senat poate fi consultata AICI!
Pentru mai bine de un an de zile actul normativ initiat a fost trimis dintr-o Comisie intr-alta a Camerei Deputatilor pentru rapoarte, avize si rapoarte suplimentare. La final de 2018 a fost adoptat de Camera Deputatilor. Cu cateva luni in urma a ajuns din nou la Senat, avand in vedere respectarea prevederilor art. 75 alin (4) si (5) din Constitutia Romaniei.
Forma adoptata de Camera Deputatilor poate fi consultata AICI!
Printre multele noutati incluse in initiativa observam ca la art. 11 din forma adoptata de Camera Deputatilor pentru Legea de aprobare a OUG nr. 39/2017 se specifica urmatoarele:
Ne indreptam privirea inspre art. 49, alin. (4) din Legea nr. 94/1992 care arata astfel:
In momentul de fata cuantumul pensiei de serviciu pentru magistrati este de 80% din salariul brut din ultima luna de activitate pentru care se scade cate 1% pentru fiecare an pana la vechimea minima necesara pensionarii de 25 de ani.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pensia medie speciala in magistratura este de 9.400 de lei.
In continuare, art. 51 alin. (2) - (17) din Legea nr. 94/1992 specifica urmatoarele:
(2) Persoanele care au indeplinit functia de auditor public extern pe o durata de cel putin 14 ani in cadrul Curtii de Conturi beneficiaza, la indeplinirea conditiilor standard de pensionare prevazute de legislatia in vigoare privind sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.
Veniturile care constituie baza de calcul al pensiei de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.
(3) De pensia de serviciu prevazuta la alin. (2) beneficiaza si persoanele care au indeplinit functia de auditor public extern, la indeplinirea conditiilor standard de pensionare prevazute de legislatia in vigoare privind sistemul public de pensii, din care la Curtea de Conturi minimum 4 ani, caz in care cuantumul pensiei prevazut la alin. (2) va fi micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea de 14 ani.
(4) Pentru vechimea de peste 14 ani in functia de auditor public extern in cadrul Curtii de Conturi, cuantumul pensiei este de 80% din baza de calcul prevazuta la alin. (2).
(5) Pensia se acorda la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a solicitantului.
(6) Odata cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileste si pensia pentru limita de varsta din sectorul public, potrivit legislatiei in vigoare privind sistemul public de pensii.
(7) In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculate conform prezentei legi este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos.
(8) Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime in specialitate in cadrul Curtii de Conturi, prevazute la alin. (2), beneficiaza, la indeplinirea conditiilor standard de pensionare prevazute de legislatia in vigoare privind sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au avut sau au o alta ocupatie. In acest caz, baza de calcul al pensiei de serviciu o reprezinta media veniturilor brute lunare din ultimele 12 luni anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare, realizate de auditorii publici externi aflati in activitate in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta unde si-a desfasurat activitatea solicitantul, inaintea eliberarii din functia de auditor public extern.
(9) De prevederile alin. (8) pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functia de auditor public extern din cadrul Curtii de Conturi din motive neimputabile acestora.
(10) Pensiile de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.
(11) De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii acestei pensii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. In acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare determinata potrivit alin. (2), realizate de un auditor public extern in activitate, in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta.
(12) Se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii.
(13) Pensia prevazuta la prezentul articol are regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta.
(14) Elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu prevazute de prezenta lege referitoare la vechimea in functia de auditor public extern si baza de calcul al pensiei se dovedesc cu document eliberat de catre Curtea de Conturi, pe raspunderea acesteia.
(15) Plata pensiei prevazute de prezenta lege se face astfel:
a) de la data eliberarii din functie, prevazuta in decizia emisa de presedintele Curtii de Conturi, in situatia auditorilor publici externi aflati in activitate la data depunerii cererii de pensionare;
b) de la data acordarii pensiei, in situatia persoanelor prevazute la alin. (8).
(16) Prevederile prezentei legi referitoare la pensiile de serviciu acordate auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi se completeaza cu cele ale legislatiei privind sistemul public de pensii, cu privire la modalitatile de stabilire, plata, precum si cele referitoare la modificarea, suspendarea, reluarea, incetarea si recuperarea sumelor incasate necuvenit si jurisdictie.
(16^1) Sotul supravietuitor, copiii minori, precum si copiii majori ai auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi beneficiaza de pensie de urmas in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul titularul la data decesului, actualizata, dupa caz.
(16^2) Prevederile alin. (16^1) se aplica copiilor majori, pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani.
(17) Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor care beneficiaza de pensie de serviciu in temeiul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile sau, dupa caz, al hotararilor judecatoresti definitive.
Asadar, de toate avantajele aduse de pensiile speciale se vor bucura si:
Votul final dat de Camera Deputatilor ne arata ca din 259 de deputati prezenti au votat "DA" 211, dupa cum urmeaza:
Asadar, USR, UDMR, ALDE, PMP si PSD au votat pentru introducerea unor noi categorii de beneficiari de pensii speciale sau pensie de serviciu.
Actul s-a intors acum la Senat pentru un vot final. Daca senatorii decid aprobarea acestuia, atunci va ajunge pe masa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Dupa aceea, va fi publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri