Experti romani si straini in domeniul securitatii informatiei si al combaterii cibercriminalitatii se reunesc la Bucuresti, pe 14-15 decembrie 2010, in cadrul primului Forum organizat in Romania pe tema criminalitatii informatice, „Provocari si solutii pentru siguranta in ciberspatiu”. Forumul este initiat de Ministerul Justitiei si organizat in colaborare cu partenerii sai - Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Politiei Romane, Centrul SECI, Institutul Multimedia Romano-Elvetian – si va fi gazduit de Centrul SECI (Palatul Parlamentului, Calea 13 Septembrie, nr. 3-5, et. 10).
Scopul Forumului este de a crea o platforma de colaborare si de dialog intre institutii publice si companii private pentru a permite schimbul de informatie si de experienta, cooperarea, formarea profesionala si eficientizarea efortului de lupta impotriva cibercriminalitatii. Ministerul Justitiei isi propune ca acest Forum sa devina o structura de sine statatoare, care sa se reuneasca regulat pentru a aborda teme de interes major.
Specialistii provin atat din institutii publice (politisti, judecatori, reprezentanti din ministere si diverse organisme) si din companii private (sistemul bancar, telecomunicatii, avocatura, furnizori de internet, etc).
In cadrul celor sase sesiuni tehnice din program vor fi prezentate si supuse discutiei tehnologii de ultima ora, evaluari de specialitate, solutii si probleme de actualitate din domeniu. Din perspectiva cooperarii internationale, vor fi discutate teme precum abordarea si experienta Oficiului Natiunilor Unite pentru Criminalitate si Droguri si ale FBI.
Se va discuta despre raspunsul Romaniei la evolutiile internationale, de la chestiuni de legislatie, pana la gestionarea provocarilor curente. In ceea ce priveste frauda online, prezentarile se vor axa pe fluxurile de bani iliciti pe internet, metode de ultima ora de autentificare, cultura organizationala si rolul sau in politica de securitate a unei companii, Scams 2.0. O sesiune separata este dedicata fraudei ce implica telefonia mobila si tranzactiile pe telefon.
Experti romani si straini vor discuta intr-o sesiune de lucru si despre metode de cooperare intre institutii publice si private pentru combaterea cibercriminalitatii. Alte teme sunt legate de actiunile la nivel regional, prin intermediul Centrului SECI, instrumentele folosite in spionajul industrial, gestionarea riscurilor strategice ridicate de cibercriminalitate.
O sesiune speciala va fi dedicata discutiei referitoare la dezvoltarea unui program de formare pe termen lung realizat cu sprijinul Institutului de lupta impotriva criminalitatii economice (ILCE) din Elvetia, prin intermediul Institutului Multimedia Romano-Elvetian si in parteneriat cu Ministerul Justitiei, MAE si IGPR. Sesiunile tehnice se adreseaza doar expertilor, iar participarea se face pe baza de invitatie si de inregistrare prealabila.
Presa este invitata la sesiunea de deschidere a forumului, la care vor participa Alina Bica, Secretar de Stat, Ministerul Justitiei; Tiberiu Nitu, Prim-Adjunct al Procurorului General, Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie, Comisar Şef Catalin Dragota, director, Directia pentru Combaterea Criminalitatii Organizate, Inspectoratul General al Politiei Romane, Petros Petroff, Director Adjunct, Şef al Departamentului de Sprijin Operational, SECI Regional Center for Combating Transborder Crime.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Initiativa a fost lansata in mod oficial la o conferinta dedicata acestei teme, organizata la Bucuresti, pe 13-14 iulie 2010. Cu aceasta ocazie, reprezentantii organizatiilor interesate din mediul public si privat au discutat si au cazut de acord asupra directiilor strategice de urmat. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati www.cyber-crime.ro , website-ul proiectului.
PROGRAMUL FORUMULUI PROVOCĂRI ŞI SOLUTII PENTRU SIGURANTĂ IN CIBERSPATIU
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri