Regasiti mai jos un extras din Concluziile Forumului Romania - Republica Moldova in domeniul Justitiei intitulat "Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana", care a avut loc la Chisinau in zilele de 10-11 noiembrie 2016.
"Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana"
Chisinau 10-11 noiembrie 2016
Concluzii
Prima editie a Forumului a avut loc la Chisinau in perioada 10-11 noiembrie 2016. Forumul a fost organizat in parteneriat de catre Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei din Republica Moldova, cu participarea principalelor institutii din domeniul Justitiei dintre cele doua state.
Institutiile participante din partea Romaniei au fost: Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Agentia Nationala de Integritate, Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie şi Justitie, Curtea Constitutionala a Romaniei, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Directia Nationala de Probatiune, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti.
Din Republica Moldova au fost invitate institutiile omoloage.
De asemenea, la Forum au participat si reprezentanti ai societatii civile din ambele state.
Obiectiv
Forumul Romania- Republica Moldova in domeniul Justitiei se doreste a fi principala platforma de comunicare in domeniul Justitiei care sa conduca la dezvoltarea cooperarii bilaterale in acest domeniu, inlaturarea eventualelor sincope, dar si sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova si Justitiei din aceasta tara, prin continuarea reformelor in domeniul Justitiei, a luptei impotriva coruptiei.
Consilier Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
[…]
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
Felicitari pentru efortul depus de cei implicati in luarea masurilor organizatorice privind desfasurarea Forumului! Initierea Forumului s-a dovedit a fi inspirata.
Schimbul de experienta realizat a doua zi a Forumului prin separarea dialogului dintre profesiile conexe sistemului judiciar de dialogul dintre institutiile care fac parte "din sistemul judiciar" nu a fost apt sa pozitioneze corect si sa prefigureze o agenda a profesiilor de avocat, concordanta cu politicile publice de conlucrare inter-profesionala adecvate evolutiei sistemului judiciar, discutate si convenite la nivelul profesiilor de magistrat/judecator, procuror. Am constatat insa ca un schimb de idei cu reprezentantii Ministerului Justitiei din Romania a fost realizat de profesiile liberale invitate si prezente la Forum pentru prima data in cadrul acestui Forum, iar un dialog al profesiilor liberale in comun cu reprezentantii sistemului judiciar sub auspiciile Ministerului Justitiei din Romania nu s-a realizat nici la acest Forum, nici in tara!
Dialogul din ziua a doua a Forumului s-a realizat eficient pentru profesiile "monitorizate" de Ministerele Justitiei din cele doua tari.
Profesia de avocat din Romania a luat act de limitele autonomiei institutionale si ale independentei profesiei de avocat din Republica Moldova intr-o organizare "de tranzitie" privind autoreglementarea si autoadministrarea profesiei si, in consecinta, existenta unei "marje", limitate institutional, de dezvoltare a conlucrarii dintre cele doua profesii.
Am decis continuarea aplicarii Memorandumului de intelegere dintre cele doua profesii (atasat) si extinderea sa la problematica asistentei ce se impune pentru realizarea autonomiei si independentei depline a profesiei de avocat in ambele tari, un program al sesiunilor de pregatire profesionala comuna pe probleme de etica si deontologie profesionala si pe aspecte ce tin de domeniul cunoasterii si aplicarii legii, mai ales in zona de granita, si punerea in aplicare a programului de conlucrare intre barourile membre ale Uniunilor profesionale, incepand cu reuniunea comuna a reprezentantilor Barourilor Suceava si Botosani cu reprezentantii Baroului Balti, din Republica Moldova, conform acordului realizat la Malini, jud. Suceava, in octombrie 2016, de infratire a Barourilor din Romania cu Barourile componente ale Uniunii avocatilor din Moldova. S-a decis conlucrarea in cadrul Consiliului Barourilor Europene pentru finalizarea expertizei solicitate privind accesul in profesia de avocat (experiente si perspective) in tarile Uniunii Europene cu regim legal diferentiat privind accesul si formarea profesionala in profesiile juridice.
S-a constatat si s-a subliniat ca in domenii de interes pentru profesia de avocat legislatia Republicii Moldova cuprinde solutii pragmatice si realiste, adecvate stadiului de evolutie a reglementarilor din tarile care au acordat asistenta in realizarea constructiei institutionale, mai ales in ceea ce priveste profesiile liberale, astfel ca schimbul de idei a fost util si pentru profesia de avocat din Romania!
Tot respectul pentru efortul depus de personalul Ministerului Justitiei implicat in organizarea si sustinerea evenimentului!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri