Conform dispozitiilor art. 243, astfel cum a fost modificat, din Legea nr. 31/1990, creditorii societatilor care iau parte la fuziune au dreptul la o protectie adecvata a intereselor lor.
In vederea obtinerii de garantii adecvate, orice creditor care detine o creanta certa, lichida si anterioara datei publicarii proiectului de fuziune sau de divizare, nescadenta la data publicarii, a carei satisfacere este pusa in pericol prin realizarea fuziunii, poate face opozitie in termen de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune.
Opozitia se depune la Oficiul Registrului Comertului, care, in termen de 3 zile de la data depunerii, o mentioneaza in registru si o inainteaza instantei judecatoresti competente ce va solutiona cauza. Hotararea pronuntata asupra opozitiei este supusa numai recursului.
Formularea unei opozitii nu are ca efect suspendarea executarii fuziunii si nu impiedica realizarea fuziuni, insa, in functie de temeinicia cererii creditorului, instanta va putea acorda un termen pentru constituirea garantiilor sau privilegiilor pentru care a fost facuta oferta, sau va respinge opozitia, atunci cand deja exista garantii adecvate pentru satisfacerea creantei, ori s-a facut dovada platii datoriilor.
Daca societatea debitoare sau, dupa caz, societatea succesoare in drepturile si obligatiile societatii debitoare nu ofera garantii ori privilegii adecvate pentru satisfacerea creantei sau, chiar daca ofera garantii ori privilegii, nu le constituie, din cauze ce ii sunt imputabile, in termenul stabilit de instanta prin incheiere, instanta admite opozitia si obliga societatea debitoare sau, dupa caz, societatea succesoare in drepturile si obligatiile societatii debitoare la plata creantei de indata ori intr-un anumit termen stabilit in functie de valoarea creantei si de pasivul societatii debitoare sau, dupa caz, al societatii succesoare in drepturile si obligatiile societatii debitoare. Hotararea de admitere a opozitiei este executorie.
Aceasta procedura nu se aplica creantelor de natura drepturilor salariale derivand din contractele individuale de munca sau contractele colective de munca aplicabile, care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), a caror protectie se realizeaza potrivit dispozitiilor Legii nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, precum si potrivit altor legi aplicabile.
In cazul unei fuziuni, detinatorii de valori mobiliare (altele decat actiunile) care confera drepturi speciale, sunt indreptatiti la acordarea unor drepturi similare in cadrul societatii absorbante.
Fac exceptie cazurile in care s-a aprobat modificarea drepturilor de o adunare a detinatorilor de asemenea titluri, ori individual, sau detinatorii au dreptul de a obtine rascumpararea titlurilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<