Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parlamentul a modificat legea 31, legea societatilor comerciale


La 1 martie, fuziunea si divizarea societatilor comerciale au fost simplificate.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Legea, adoptata si de catre Senat in noiembrie 2010, simplifica operatiunile de furnizare si divizare, in vederea eficientizarii activitatii, cu impact pozitiv semnificativ asupra mediului de afaceri.
 
Iata modificarile propuse de lege
 
1. Remodelarea institutiei opozitiei la divizare. Noua structura se bazeaza pe urmatoarele principii:
 
- eliminarea caracterului suspensiv al opozitiei;
- creditorul social nu poate bloca operatiunea de fuziune sau divizare;
- creditorul social care are o creanta certa, lichida si anterioara publicarii proiectului de fuziune si care nu detine deja garantii are dreptul de a obtine garantii adecvate sau plata anticipata a creantei, daca situatia financiara a societatii debitoare sau a societatii succesoare in drepturi o impune.
 
Solutii similare au fost adoptate si de alte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Franta, s-a optat pentru inopozabilitatea fuziunii fata de creditorul oponent care are o hotarare in favoarea sa, in Bulgaria, inopozabilitatea fuziunii intr-o perioada determinata (6 luni de la finalizarea operatiunii), in Belgia si Luxemburg, exigibilitatea creantei, in Ungaria, actiune prin care se urmareste constituirea de garantii, in cazul in care capitalul social al societatii succesoare in drepturi este mai mic decat al societatii debitoare.
 
La elaborarea proiectului de act normativ s-au avut in vedere si concluziile analizei practicii judiciare in materie, care atesta faptul ca opozitiile sunt respinse, in majoritatea lor covarsitoare, pentru neindeplinirea conditiilor de admisibilitate. O asemenea statistica justifica regandirea rapida a oportunitatii si utilitatii caracterului suspensiv al opozitiei la fuziune/divizare.
 
2. Continuand directiile de actiune stabilite in Memorandumul cu tema „Reducerea numarului de taxe si tarile, incepand cu cele ale caror costuri de administrare sunt superioare incasarilor efective”, aprobat in sedinta Guvernului din 11.03.2009, proiectul de ordonanta de urgenta propune modificarea textului art. 185 din Legea nr. 31/1990 „in scopul simplificarii modalitatilor de aducere la indeplinire de catre comercianti a obligatiei de publicitate a situatiilor financiare anuale, simplificare ce atrage reducerea costurilor administrative legate de realizarea acestei obligatii legale.
 
Apropiind serviciul public de cetatean (numarul centrelor la care se depun situatiile financiare creste de la 40 – numarul de oficii ale registrului comertului – la 400 – numarul de unitati ale Ministerului Finantelor Publice, masura ofera premisele unei mai sistematice colectari si a unei mai eficiente utilizari a informatiilor din situatiile financiare, prin crearea unei baze de date unitare pentru institutiile statului si reducerea timpului necesar obtinerii informatiilor ce trebuie incluse in aceasta baza de date centralizata.
 
Proiectul de act normativ are un impact macroeconomic pozitiv pe termen lung, prin simplificarea conditiilor de reorganizare a principalilor actori ai circuitului comercial, societatile comerciale. Se preconizeaza ca actul normativ sa aiba un impact pozitiv substantial si asupra mediului de afaceri.
 
Simplificand substantial procedura de derulare a operatiunilor de fuziune si divizare, noua reglementare permite implementarea rapida a acestor procese de reorganizare societara, cu respectarea standardelor de protectie a tuturor partilor implicate. Reorganizarea societatilor intr-un termen semnificativ mai scurt va conduce la eficientizarea activitatii acestora. Norma legala vine astfel in sprijinul realizarii obiectivelor de dezvoltare economica si sustenabilitate functionala.

Proiectul de lege are caracter organic, a fost dezbatut in procedura de urgenta si a intrunit 269 voturi pentru, 3 voturi contra, 1 abtinere, iar doi deputati nu au votat.
 
Camera Deputatilor are putere decizionala in acest caz si legea va fi trimisa la promulgare.
 
CLICK AICI PENTRU TEXTUL LEGII SI DOCUMENTELE ADIACENTE


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Parlamentul a modificat legea 31, legea societatilor comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI