Orice persoana raspunde pentru obligatiile sale cu intreg patrimoniul sau. Noul Cod civil pastreaza notiunea de gaj general al creditorilor, dar introduce o noua sintagma pentru a o denumi, si anume ”garantia comuna a creditorilor”.
Gajul general al creditorilor sau garantia comuna este reglementat in art. 2324 din Noul Cod civil.
Dar Noul Cod civil introduce teoria separatiei maselor patrimoniale, iar patrimoniul, desi este vazut ca fiind ansamblul drepturilor si obligatiilor unei persoane care pot fi evaluate in bani, poate avea diviziuni de mase patrimoniale.
Astfel, exista patrimoniul profesional care este un patrimoniu afectat desfasurarii unei anumite profesii in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Prin noua reglementare introdusa de Noul Cod civil in art. 2324, alin.(3), devine posibila diviziunea patrimoniului si transferul drepturilor si obligatiilor dintr-o masa patrimoniala in alta.
Nu se considera ca prin acest transfer ca s-ar opera un act de instrainare, ci numai unul de gestiune, de administrare. Transferul intrapatrimonial se face in cadrul aceluiasi patrimoniu, avand grija sa nu fie afectate drepturile creditorilor asupra fiecarei mase patrimoniale.
Importanta acestei segmentari a patrimoniului rezida in aspectele executarii silite.
Astfel, urmarirea silita a debitorului nu mai poate privi intregul patrimoniu, ci doar patrimoniul profesional in legatura cu care s-a nascut creanta respectiva si doar in cazul in care bunurile nu sunt suficiente indestularii, vor putea fi urmarite celelalte mase patrimoniale.
Prevederile de mai sus sunt valabile micilor intreprinzatori, persoanelor fizice autorizate.
Aspectul cel mai interesant apare in cadrul profesiilor autorizate de lege, adica a profesiilor liberale, cum sunt medicii, notarii, arhitectii.
In cazul acestora, sunt supuse executarii silite doar bunurile din patrimoniul profesional, fiind declarate insesizabile celelalte bunuri. Cu atat mai mult cu cat transferurile intre masele patrimoniale nu sunt considerate instrainari, iar patrimoniul profesional poate fi lax si poate suferi numeroase modificari, iar debitorul va fi pus intr-o situatie de inferioritate.
Sursa: Recuperarea creantelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<