Orice persoana raspunde pentru obligatiile sale cu intreg patrimoniul sau. Noul Cod civil pastreaza notiunea de gaj general al creditorilor, dar introduce o noua sintagma pentru a o denumi, si anume ”garantia comuna a creditorilor”.
Gajul general al creditorilor sau garantia comuna este reglementat in art. 2324 din Noul Cod civil.
Dar Noul Cod civil introduce teoria separatiei maselor patrimoniale, iar patrimoniul, desi este vazut ca fiind ansamblul drepturilor si obligatiilor unei persoane care pot fi evaluate in bani, poate avea diviziuni de mase patrimoniale.
Astfel, exista patrimoniul profesional care este un patrimoniu afectat desfasurarii unei anumite profesii in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Prin noua reglementare introdusa de Noul Cod civil in art. 2324, alin.(3), devine posibila diviziunea patrimoniului si transferul drepturilor si obligatiilor dintr-o masa patrimoniala in alta.
Nu se considera ca prin acest transfer ca s-ar opera un act de instrainare, ci numai unul de gestiune, de administrare. Transferul intrapatrimonial se face in cadrul aceluiasi patrimoniu, avand grija sa nu fie afectate drepturile creditorilor asupra fiecarei mase patrimoniale.
Importanta acestei segmentari a patrimoniului rezida in aspectele executarii silite.
Astfel, urmarirea silita a debitorului nu mai poate privi intregul patrimoniu, ci doar patrimoniul profesional in legatura cu care s-a nascut creanta respectiva si doar in cazul in care bunurile nu sunt suficiente indestularii, vor putea fi urmarite celelalte mase patrimoniale.
Prevederile de mai sus sunt valabile micilor intreprinzatori, persoanelor fizice autorizate.
Aspectul cel mai interesant apare in cadrul profesiilor autorizate de lege, adica a profesiilor liberale, cum sunt medicii, notarii, arhitectii.
In cazul acestora, sunt supuse executarii silite doar bunurile din patrimoniul profesional, fiind declarate insesizabile celelalte bunuri. Cu atat mai mult cu cat transferurile intre masele patrimoniale nu sunt considerate instrainari, iar patrimoniul profesional poate fi lax si poate suferi numeroase modificari, iar debitorul va fi pus intr-o situatie de inferioritate.
Sursa: Recuperarea creantelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<