Aportul in munca sau in industrie consta in obligatia pe care si-o asuma asociatul de a pune la dispozitia societatii cunostintele sale tehnice, serviciile sau munca sa. Astfel de aporturi pot consta in activitatea de tinere a contabilitatii societatii de catre unul din asociati, activitati de marketing, know how, servicii profesionale in limita legilor speciale etc .
Conform art. 16 alin. 5 din Legea nr. 31/1990, asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati se pot obliga la prestatii in munca cu titlu de aport social, dar care nu se pot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. In schimbul acestui aport asociatii au dreptul sa participe, potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a activului social, ramanand totodata obligati sa participe la pierderi.
In situatia vizata de acest text, participarea la beneficii a aceluia care presteaza munca in favoarea societatii se face in calitate de asociat, iar nu in calitate de salariat. El primeste partea din profitul realizat de societate care i se cuvine, cu titlu de dividende, iar nu cu titlu de salariu pentru munca prestata. Calitatea de asociat nu este aceeasi cu calitatea de salariat, desi cele doua calitati pot fi cumulate.
In afara acestor situatii, avand in vedere ca aportul in munca nu poate servi drept gaj creditorilor sociali, legea prevede ca acesta nu poate constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social. De aceea, aportul in munca nu este permis in societatile pe actiuni si in cele cu raspundere limitata.
In schimb, asociatii in societatile in nume colectiv si asociatii comanditati in societatile in comandita pot face aporturi in industrie, caci acestia raspund cu intregul lor patrimoniu pentru datoriile sociale .
Posibilitatea constituirii oricaror bunuri ca aport la constituirea unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla a fost dedusa de altfel, la o data la care legea nu era atat de explicita, din faptul ca in formularile anterioare ale legii se interzicea - in mod expres - aportul in industrie numai in cazul societatilor cu raspundere limitata, iar aportul in creante era interzis in cazul societatilor de capitaluri si a societatii cu raspundere limitata; per a contrario - s-a dedus - in cazul societatilor de persoane legiuitorul nu a stabilit restrictii referitor la componenta aportului social ce poate fi adus la infiintarea societatii.
Faptul ca - spre deosebire de alte forme de societati comerciale - in cazul societatilor de persoane se ingaduie a se constitui ca aport atat creante cat si prestatii in munca se explica atat prin caracterul intuitu persoane al actului constitutiv al acestor societati, cat si prin caracterul nelimitat si solidar al raspunderii .
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<