Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Greseli in emiterea deciziei de concediere: situatiile care pot atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere

Greseli in emiterea deciziei de concediere: situatiile care pot atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere
Decizia de concediere este un document emis de angajator prin care se dispune incetarea unui contract individual de munca. Decizia trebuie sa fie emisa in scris, la finalul perioadei de preaviz, si sa contina, in clar, motivele concedierii. 

Iata o lista cu informatiile care, uneori, sunt uitate de angajatori atunci cand scriu deciziile de concediere. Atentie, pot atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere!

1. Motivele care determina concedierea;


Este gresit sa se arate de catre angajator numai temeiul juridic, ci trebuie sa se prevada atat motivele de fapt, cat si motivele de drept, adica textul din Codul muncii pe care se intemeiaza concedierea. Daca este vorba despre concedierea disciplinara, se descrie abaterea disciplinara. Daca este vorba despre motive economice, se descriu imprejurarile care au condus la desfiintarea locului de munca etc.

Angajatorul greseste atunci cand se margineste la diferite generalitati neverificabile, la afirmatii vagi, cum ar fi aceea ca „persoana a savarsit unele abateri“, fara sa se aratein ce constau acestea.
 
Legislatia muncii este destul de generoasa cand vine vorba despre drepturile angajatilor si ofera o multime de parghii legale pentru a contracara orice abuz din partea angajatorului.

Daca este vorba despre concedierea din motive economice, in mod gresit unii angajatori prevad doar ca au avut loc „restructurari“. Trebuie sa se arate, in concret, ca a avut loc desfiintarea efectiva a locului de munca ocupat de salariat.

2. Mentiunea privind efectuarea anchetei disciplinare – in cazul concedierii disciplinare;

 

3. Durata preavizului;


In mod gresit unii angajatori socotesc ca, de vreme ce au acordat efectiv termenul de preaviz, acesta nu mai trebuie mentionat expres in decizie. Dimpotriva, acordarea acestuia si termenul lui se vor preciza ori de cate ori desfacerea contractului de munca a intervenit pentru un motiv neimputabil salariatului, cum ar fi inaptitudinea profesionala, necorespunderea profesionala sau motivele economice;

4. Criteriile de stabilire a ordinii de prioritati (daca este cazul)


Se aplica daca desfacerea contractului de munca a intervenit pentru un motiv economic. Ordinea de prioritate la disponibilizarea salariatilor are in vedere criteriile de ordin social precizate in contractele colective de munca;

Nu este suficient ca angajatorul sa aiba in vedere si sa aplice in mod corect aceste criterii, ci este necesar si sa la mentioneze expres.

5. Lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant (daca este cazul) 


Se aplica daca desfacerea contractului de munca a intervenit pentru inaptitudine sau necorespundere profesionala;

6. Termenul si instanta la care poate fi contestata.


Termenul este de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani. 

Instanta competenta este tribunalul in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca ori, dupa caz, sediul.

Explicatii extrase din Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
...click AICI pentru detalii<<


Atentie! Cele mai multe dintre contestatiile castigate de salariat au ca punct de plecare tocmai astfel de vicii de forma.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 04 Septembrie 2024
Votati articolul "Greseli in emiterea deciziei de concediere: situatiile care pot atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI