La rectificarea bugetara din 18 august, Ministerul Comunicatiilor a primit 49,6 milioane de lei, in principal pentru serviciile de inchiriere de licente aferente produselor Microsoft. In acelasi timp, tari precum Marea Britanie sau Germania apeleaza la sisteme de operare gratuite.
De exemplu, in iulie, guvernul britanic si-a sfatuit angajatii sa renunte la programul de operare Microsoft si sa-l schimbe cu sisteme alternative gratuite, ca de exemplu Linux, arata Bloomberg. In plus, in locul suitei de editare a documentelor Microsoft Office ar trebui utilizat programul similar gratuit OpenOffice.
Contract de 90 de milioane de euro
La noi insa, in februarie anul acesta, Guvernul a stabilit ca MCSI sa plateasca, pana in 2012, in noua transe egale, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclus) pentru dreptul de utilizare a unui numar de 163.427 licente Microsoft. Licentele vor merge catre 30 de institutii, iar prima transa va fi platita in 2010. Specialistii spun insa ca puteau fi folosite si sisteme alternative.
„Acum nu mai este nimic de facut, contractul trebuie respectat. In toata lumea, in sectorul public (n.red.) exista programe pilot care folosesc astfel de sisteme", este de parere juristul Bogdan Manolea. Specialisii IT spun ca sisteme open source (gratuite si care pot fi imbunatatite de utilizatori) precum Linux sau Ubuntu pot inlocui sistemul Microsoft.
In Franta, de exemplu, ministerul Educatiei foloseste un sistem open source pentru punerea in practica a unei retele electronice in cadrul universitatii din Rennes. Intrebati de ce prefera soft-uri platite in detrimentrul celor gratuite, oficialii Ministerului Comunicatiilor nu au dorit sa comenteze pana ieri la inchiderea editiei noastre.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Sursa
Adevarul 20/08/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri