Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul modifica legislatia referitoare la instalatiile GPL, dupa tragedia de la Crevedia

Guvernul modifica legislatia referitoare la instalatiile GPL, dupa tragedia de la Crevedia
Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o serie de modificari legislative privind autorizarea, verificarea si respectarea normelor de siguranta la instalatiile GPL. 

"Adoptam astazi si o ordonanta de urgenta in care venim cu modificarile legislative necesare pentru a elimina toate aberatiile din functionarea instalatiilor GPL. Asa cum am promis dupa tragedia de la Crevedia, reglementam atent fiecare veriga din acest lant, legat de autorizare, verificare si de respectare a normelor de siguranta", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la debutul sedintei de Guvern.

Pe 31 august, premierul cerea institutiilor implicate in controlul national la benzinarii, depozite, cisterne de carburant si puncte de alimentare GPL "sa aplice legea cu strictete" si oriunde gasesc nereguli sa ia "masuri ferme", mentionand ca trebuie modificata legislatia astfel incat cei care nu au autorizatie de functionare sa raspunda penal.

"Toti acesti asa-zisi patroni care fac zeci si sute de milioane de euro provocand tragedii de proportii nu au ce cauta in mediul de afaceri din Romania. Trebuie sa schimbam si legislatia astfel incat cine nu are autorizatie sau aviz de functionare, mai ales pentru activitati cu risc major, sa raspunda si penal. In acest moment doar platesc o amenda si isi vad linistiti de treaba, adica produc alte drame. Trebuie sa depasim toate aceste situatii complicate", explica Marcel Ciolacu. 

Iata ce prevede Proiectul de ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil


ART. I
Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 399 din 8 iunie 2015, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.La articolul 5, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c^1) cu urmatorul cuprins:
„c^1) autorizare provizorie a functionarii – acord privind functionarea pe o perioada limitata de timp a instalatiilor/echipamentelor, stabilit conform prescriptiilor tehnice;”

2.La articolul 5, litera  h^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„h^1) exploatare - totalitatea activitatilor care cuprind supravegherea tehnica, verificarile tehnice in vederea autorizarii/admiterii functionarii si verificarile tehnice in utilizare, verificarile tehnice in utilizare pentru estimarea duratei remanente de viata, reviziile, reparatiile, lucrarile de intretinere, controlul nedistructiv si incercarile distructive, precum si operatiunile de sudare si deservire a instalatiilor/echipamentelor;”

3.La articolul 6,  litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) au autorizarea/admiterea functionarii emisa conform prevederilor prescriptiilor tehnice aplicabile;”

4.La articolul 9,  alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Verificarile tehnice in vederea autorizarii functionarii si verificarile tehnice in utilizare se efectueaza cu respectarea prevederilor legislatiei si prescriptiilor tehnice aplicabile.”

5.La articolul 12, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„f) sa monteze si/sau sa instaleze instalatii/echipamente numai daca este emis si se respecta avizul obligatoriu de instalare/montare;”

6.La articolul 14, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„a) sa solicite si sa obtina avizul obligatoriu de instalare/montare precum si autorizarea provizorie a functionarii, conform prescriptiilor tehnice;”

7.La articolul 14, dupa litera f) se introduc doua noi litere, literele  g) si h) cu urmatorul cuprins:
„g) sa asigure un sistem de supraveghere video a instalatiilor de distributie in zonele de distributie/alimentare cu gaz petrolier lichefiat - GPL, gaz natural comprimat pentru vehicule - GNCV si hidrogen. Stocarea informatiilor/imaginilor inregistrate se face pe o durata de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie sa functioneze permanent, inclusiv in perioadele de nefunctionare a instalatiilor, chiar si in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica de la reteaua de distributie;
h) sa respecte cerintele specifice ale prescriptiilor tehnice, altele decat cele prevazute la lit. a)-g).”

8.La articolul 15, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Persoana fizica sau juridica ce detine/utilizeaza instalatiile/echipamentele prevazute la alin. (1) precum si cele prevazute in anexa 4, pct. 13 are obligatia sa asigure un operator autorizat, responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor, denumit RSVTI, conform prescriptiilor tehnice.”

9.La articolul 17, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) Institutiile publice cu atributii de control care constata incalcari ale reglementarilor referitoare la instalatiile/echipamentele care fac obiectul prezentei legi furnizeaza in cel mult 48 de ore informatiile catre ISCIR.”

10.Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 19
(1) In aplicarea prevederilor prezentei legi, ISCIR, prin reprezentantii sai, are dreptul:
a) sa solicite informatii si documente de la persoanele fizice sau juridice ce construiesc, monteaza, instaleaza, pun in functiune, efectueaza umplerea, repara, intretin, asigura realizarea reviziilor, efectueaza verificari tehnice in vederea autorizarii/admiterii functionarii, verificari tehnice in utilizare, verificari tehnice in utilizare pentru estimarea duratei remanente de viata, efectueaza controlul nedistructiv si incercarile distructive, detin, utilizeaza si/sau comercializeaza instalatii/echipamente;

b) de acces, cu scopul efectuarii controalelor prevazute la art. 4 alin. (2), la sediul si/sau in locul in care isi desfasoara activitatea persoanele fizice sau juridice ce construiesc, monteaza, instaleaza, pun in functiune, efectueaza umplerea, repara, asigura realizarea reviziilor, intretin, comercializeaza, efectueaza verificari tehnice in vederea autorizarii/admiterii functionarii, verificari tehnice in utilizare, verificari tehnice in utilizare pentru estimarea duratei remanente de viata, efectueaza controlul nedistructiv si incercarile distructive, detin si/sau utilizeaza instalatii/echipamente, precum si in locurile in care sunt utilizate instalatii/echipamente, indiferent de forma de detinere a acestora;

c) sa aplice sanctiuni pentru faptele constatate pe baza informatiilor/inregistrarilor camerelor de supraveghere video montate si utilizate ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor legale.

(2) Persoanele ce detin/utilizeaza instalatii/echipamente, precum si cele care desfasoara activitatile prevazute la art. 8 alin. (1) si art. 9 alin. (1) au obligatia sa permita accesul si sa puna la dispozitia reprezentantilor ISCIR informatiile si documentele referitoare la instalatii/echipamente, pe care acestia le solicita.”

11.La articolul 24 alineatul (1), litera a)  se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) nerespectarea prevederilor art. 6 lit. c) si e), art. 10 lit. a), b) si e), art. 12 lit. c), d), e) si g), art. 14 lit. c), e) si h), art. 16 si ale art. 19 alin. (2), cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei;”

12.La articolul 24 alineatul (1), litera c)  se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) nerespectarea prevederilor art. 6 lit. a) si d), art. 9 alin. (2), art. 11 si ale art. 14 lit. g), precum si efectuarea fara autorizatie a activitatii de umplere cu amenda de la 25.000 lei la 35.000 lei;”

13.La anexa nr. 2, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„4. Macarale, stivuitoare, elevatoare, platforme ridicatoare, ascensoare, instalatii de transport pe cablu si pe plan inclinat, scari si trotuare rulante, masini de ridicat de tip special si alte mecanisme de ridicat"

ART. II
(1)In scopul preintampinarii producerii unor nereguli sau abateri de la legalitate ori regularitate in activitatile care se refera la functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, ISCIR poate dispune controale tematice, cu participarea unor reprezentanti ai altor institutii publice, in raport cu care exercita functia de coordonare metodologica. 

(2)Daca, in urma activitatii de control desfasurate sunt identificate nereguli sau abateri grave cu privire la activitatile prevazute la art 8 alin. (1), cu risc iminent asupra vietii si securitatii persoanelor, ISCIR, prin echipele de control constituite potrivit alin. (2) poate dispune, prin proces verbal, suspendarea desfasurarii acestora pentru o perioada de 30 zile si oprirea din functionare ori utilizarea instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil.

ART. III 
(1)Instalarea sistemelor de supraveghere video a instalatiilor de distributie in zonele de distributie/alimentare cu gaz petrolier lichefiat - GPL, gaz natural comprimat pentru vehicule - GNCV si hidrogen se realizeaza pana la 1 martie 2024.

(2)In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, cu modificarile si completarile ulterioare, se va modifica si completa conform modificarilor si completarilor dispuse prin prezenta lege.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 08 Decembrie 2023
Votati articolul "Guvernul modifica legislatia referitoare la instalatiile GPL, dupa tragedia de la Crevedia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016