Guvernul Romaniei nu sustine infiintarea Bancilor de Lapte Matern care ar fi trebuit realizate cu sprijinul Ministerului Sanatatii.
Prin initiativa legislativa semnata de Ovidiu Alexandru Raetchi (deputat PNL) se propune infiintarea Bancilor de Lapte Matern cu sprijin din partea Guvernului Romaniei, prin Ministerul Sanatatii, prin crearea unui Fond pentru Dezvoltarea Bancilor de Lapte Matern. Fondul va avea o valoare anuala de 200.000 euro si va acorda spitalelor finantari de cel putin 50.000 de euro pentru infiintarea unei Banci de Lapte Matern. Criteriile pentru acordarea finantarii in vederea infiintarii Bancilor de Lapte Matern vor fi stabilite la nivelul Ministerului Sanatatii, luand in calcul criteriul regional, avand prioritate orasele cu minim 500.000 de locuitori si cu spitale cu sectii de terapie intensiva neonatala nivel III.
Guvernul a emis un punct de vedere prin care arata ca nu sustinte infiintarea Bancilor de Lapte Matern printr-un proiecte de lege, intrucat exista deja premisele pentru acestea prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1461/2017 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa la indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare.
Art. 22^1 din actul mentionat anterior stipuleaza urmatoarele:
(1) Banca pentru lapte matern se poate organiza in structura spitalelor cu sectii/compartimente la nivelul carora se acorda asistenta medicala nou-nascutilor cu varsta gestationala < 34 de saptamani.
(2) Banca pentru lapte matern este amplasata intr-o structura dedicata, avand urmatoarea organizare:
a) cabinet de consultatii in care se vor desfasura examenul clinic de specialitate, interviurile cu mamele donatoare, instruirea donatoarelor despre regulile de colectare, stocare, transport al laptelui donat si sterilizarea materialelor necesare procesarii laptelui matern donat;
b) camera pentru recoltarea laptelui matern donat;
c) camera in care se stocheaza laptele matern donat, nepasteurizat si neanalizat microbiologic si nutritional;
d) laborator de analize medicale in structura unitatii la nivelul careia functioneaza banca pentru lapte matern autorizat sanitar si acreditat conform prevederilor legale;
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Guvernul mai arata ca potrivit principiului unitatii prevazut la art. 10 din Legea nr. 500/2002 este interzisa elaborarea de acte normative prin care se creeaza cadrul legal pentru constituirea de venituri care pot fi utilizate in sistem extrabugetar, cu exceptia celor prin care Guvernul infiinteaza activitati finantate integral din venituri proprii, potrivit prevederilor art. 67 din aceasta lege. Prin urmare, propunerea de constituire a Fondului pentru Dezvoltarea Bancilor de lapte Matern, contravine prevederilor legale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE