Avocatii care acorda asistenta judiciara din oficiu au depus un memoriu la Ministerul Justitiei prin care reclama faptul ca exista intarzieri la plata onorariilor.
”Uniunea Nationala a Barourilor din Romania formuleaza prezentul memoriu prin care solicita sprijin pentru ca, in procedurile de rectificare bugetara ce sunt in atentia Guvernului Romaniei, sa dispuneti luarea masurilor prevazute de lege pentru includerea bugetului Ministerului Justitiei a sumelor necesare pentru asigurarea platii la timp a remuneratiei cuvenite pentru plata serviciilor profesionale ale avocatilor realizata pentru a asigura asistenta judiciara in cazurile si in conditiile prevazute de lege”, se arata in memoriul transmis in 22 noiembrie de catre avocati Ministerului Justitiei si dat publicitatii, vineri, de catre Ministerul Justitiei.
Potrivit documentului citat de News.ro, asistenta judiciara si extrajudiciara pentru persoanele defavorizate si persoanele vulnerabile este asigurata de un numar total de 5.736 de avocati la care se adauga 3.024 de curatori speciali.
”In prezent, in spatiul public, Barourile Bucuresti si Dolj reclama distorsiuni la asigurarea platii la timp remuneratiilor cuvenite avocatilor, majoritatea desemnati avocatii din oficiu in cauze penale in care apararea prin avocat este obligatorie. Situatia s-a constatat dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 78 din 2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018”, se mai arata in document.
Tot vineri, Ministerul Justitiei a publicat si raspunsul transmis avocatilor la memoriul inaintat. Ministerul Justitiei precizeaza ca, la inceputul anului, a solicitat 48,4 milioane de lei, prin Legea bugetului fiind alocata suma de 37,9 milioane de lei.
”Pentru achitarea onorariilor privind asistenta judiciara in primele trei trimestre ale anului 2018 au fost efectuate deschideri de credite de 37,7 milioane de lei, rezultand un buget ramas de utilizat in suma de 215.000 de lei. Astfel, in luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instantele judecatoresti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie, in suma de 3,4 milioane de lei, fost efectuata o deschidere partiala, in suma de 215.000 de lei inregistrandu-se sume neonorate avocatilor din oficiu in suma de 3,2 milioane lei”, se arata in raspunsul Ministerului Justitiei.
Reprezentantii Ministerului afirma ca, la rectificarea bugetara, au cerut bani pentru plata remuneratiilor, solicitarea fiind insusita de catre Ministerul de Finante.
Ministerul de Finante a anuntat ca, la rectificarea bugetara de vineri, Ministerul Justitiei primeste in plus 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri