UPDATE 15:40 - Guvernul a aprobat prelungirea starii de urgenta si propunerea CNSU pentru carantina nationala de noapte de la ora 22.
"Astazi s-a aprobat si prelungirea starii de alerta. (...) Exista o modificare importanta, aceea referitoare la circulatia pe timpul noptii, se reduce de la ora 23,00 la ora 22,00, deci se introduce aceasta restrictie. Restul masurilor raman cam aceleasi, aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importanta masura", a declarat prim-ministrul Florin Citu intr-o conferinta de presa.
Seful Executivului a explicat ca modificarea orei privind restrictia referitoare la deplasarea in afara domiciliului a tinut cont, in primul rand, de masurile adoptate de alte state europene.
"In primul rand, ne-am uitat la ce fac celelalte tari si una dintre primele masuri pe care toate tarile o iau este aceea de a reduce timpul de circulatie pe durata noptii. Este o masura care a functionat. (...) Deci, este o directie pe care am vazut sau este o masura care a fost folosita in alte tari si are succes. Si in Romania, in momentul in care am implementat-o, a avut succes. Vom vedea cum va evolua", a spus Citu.
INFORMATII INITIALE
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a aprobat prelungirea starii de alerta incepand cu 14 martie, moment din care intra in vigoare si carantina nationala de noapte de la ora 22 si pana la ora 5. Acum Guvernul Romaniei va trebui sa adopte actul printr-o hotarare de guvern (HG).
CNSU stabileste prin Hotararea nr. 16 ca circulatia va fi restrictionata in afara locuintei in perioada in care starea de alerta este valabila. Daca pana acum limita era ora 23, din 14 martie aceasta va fi coborata la ora 22.
Totodata, se propune limitarea gradului de ocupare a spatiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistica la cel mult 70% din capacitatea maxima a acestora, pentru spatiile de cazare dispuse in mai multe localitati/zone in care se practica schiul sau alte sporturi de iarna: Azuga, Busteni si Sinaia din judetul Prahova; Baile Tusnad, Borsec, Baile Homorod, Harghita-Bai din judetul Harghita; Borsa si Cavnic din judetul Maramures; Poiana Brasov, Predeal si Bran din judetul Brasov; Sovata din judetul Mures; Vatra Dornei din judetul Suceava; Voineasa din judetul Valcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din judetul Caras Severin; Arieseni din judetul Alba; Durau din judetul Neamt; Novaci-Ranca din judetul Gorj; Paltinis din judetul Sibiu; Stana de Vale din judetul Bihor; Straja din judetul Hunedoara.
Prin aceeasi hotarare a CNSU se propune incetarea sprijinului acordat MAI de catre MApN, pentru asigurarea pazei si protectiei unor obiective, transportul de efective, materiale si tehnica pentru indeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic si asistenta medicala, cu posibilitatea reluarii acestuia la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, in conformitate cu dispozitiile art. 53 din OUG 70/2020.
De asemenea, CNSU a aprobat propunerea privind modificarea cadrului normativ incident in materia conducerii/coordonarii operationale a Politiei Locale de catre Politia Romana, prin inspectoratele de politie judetene/Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, instituindu-se posibilitatea adoptarii acestei masuri pe perioada starii de alerta.
Guvernul va trebui acum sa adopte documentul CNSU printr-o HG.
In cazul in care nu va fi prelungita din nou peste o luna, starea de alerta va expira pe 13 aprilie.