
Guvernul interimar Citu a adoptat HG nr. 1078 prin intermediul careia politistii din penitenciare primesc noi drepturi si despagubiri. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1033/2021, asadar se aplica.
Conform HG nr. 1078 din 2021, despagubirile constau in acordarea unei sume de bani pentru politistii de penitenciare sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in situatia in care viata, sanatatea ori bunurile politistului de penitenciare, ale sotului/sotiei si ale copiilor aflati in intretinerea sa sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu ale acestuia sau, in legatura cu acestea.
Politistii de penitenciare au dreptul la despagubiri si in situatia in care au suferit, din culpa institutiei, un prejudiciu material in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu. Despagubirile se acorda daca faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de vointa politistului de penitenciare, iar acesta nu a actionat printr-o incalcare a normelor legale, regulilor de conduita ori de securitate a muncii de la locul de desfasurare a activitatii.
Unitatile din sistemul administratiei penitenciare acorda despagubiri in cazuri individuale politistilor de penitenciare sau, dupa caz, membrilor de familie ai acestora, in cazul producerii urmatoarelor evenimente: vatamare, invaliditate, deces, cauzarea de prejudicii bunurilor. In cazul in care din aceeasi imprejurare au rezultat concomitent sau succesiv doua sau mai multe dintre evenimente se acorda despagubiri pentru fiecare prejudiciu in parte.
Pentru invaliditatea survenita in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea, politistului de penitenciare i se acorda despagubiri dupa cum urmeaza:
- pentru invaliditate de gradul I — 10.000 euro;
- pentru invaliditate de gradul al II-lea — 8.000 euro;
- pentru invaliditate de gradul al III-lea — 6.000 euro.
In situatia decesului politistului de penitenciare in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea se acorda despagubiri in cuantum de 20.000 euro, care se platesc familiei politistului de penitenciare decedat.
Prevederile prezentei hotarari se aplica in mod corespunzator si in cazul in care sunt afectate viata, sanatatea ori bunurile sotului/sotiei si ale copiilor aflati in intretinerea politistului de penitenciare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu ale acestuia.
Pentru toate sumele de bani platite ca despagubiri in temeiul prezentei hotarari, institutiile angajatoare initiaza demersuri prelitigioase si litigioase pentru recuperarea sumelor platite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.
Prevederile prezentei hotarari se aplica si politistilor de penitenciare din Ministerul Justitiei.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<