Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari privind admiterea in avocatura

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii Hotararea nr. 357 din data de 3 martie 2012 a Consiliului UNBR pentru modificarea si completarea Regulamentului – cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – INPPA (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesie a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice.
 

HOTARAREA NR. 357/03.03.2012
 
pentru modificarea si completarea Regulamentului – cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - INPPA (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesie a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, adoptat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 4 din 08 iulie 2011
 
Art I. Regulamentul – cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - INPPA (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesie a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, (REGULAMENT), adoptat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 4 din 08 iulie 2011 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza :
 
1. Normele de trimitere la textele legale si statutare se actualizeaza in raport de modificarile survenite in legislatia primara si secundara a profesiei de avocat.
 
2. Se rectifica erorile materiale din regulament si din anexele nr. 1 si nr. 2 privind trimiterile la textele legale si statutare.
 
3. Alineatul (2) al articolului 5 se modifica si se completeaza avand urmatorul continut :
2) Examenul este organizat in doua etape:
a. prima etapa consta in verificarea cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe eliminatorii, tip grila, la urmatoarele discipline:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
 
b. a doua etapa consta in sustinerea unei probe teoretice si cu caracter aplicativ (aplicatie practica) la urmatoarele discipline:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat;*
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal
______________________________________________________
*pentru candidatii inscrisi la examen in vederea dobandiri calitatatii de avocat stagiar, proba va avea caracter teoretic
 
4. Regulamentul se completeaza cu o noua anexa, avand urmatorul continut:
 
ANEXA nr. 4 la REGULAMENTUL - CADRU COORDONATE METODOLOGICE PRINCIPALE
ale examenului national unitar de primire in profesia de avocat
 
1. La proba tip grila, testele-grila, impreuna cu listele de sala de examen, se scaneaza la centrul de examen cu incepere de la ora anuntata a incheierii examinarii in aceasta forma. Scanarea testelor-grila si a listelor de sala se face in regim continuu pana la finalizarea lor si fisierele cuprinzand documentele scanate se transmit imediat dupa aceasta consultantului tehnic al comisiei nationale de examen, care determina punctajul lucrarilor.
 
2. Dupa incheierea procedurii prevazute la punctul 1, testele tip grila si listele de sala se transmit fizic de centrul de examen la sediul central al I.N.P.P.A., in vederea arhivarii.
 
3. Contestatiile la punctajul acordat la proba tip grila se scaneaza si se transmit consultantului tehnic al comisiei nationale de examen.
 
4. La proba teoretica si cu caracter aplicativ, lucrarile candidatilor colectate de un centru de examen nu pot fi corectate in acelasi centru de examen. Listele de sala se scaneaza si se transmit consultantului tehnic al comisiei nationale de examen, potrivit procedurii de la punctul 1. Lucrarile, impreuna cu listele de sala, se expediaza fizic, imediat dupa finalizarea scanarii si transmiterea prin email a listelor de sala, la sediul central al I.N.P.P.A. prin posta rapida sau prin sistemul pus la dispozitie de consultantul tehnic.
 
5. La sediul central al I.N.P.P.A., lucrarile la proba teoretica si cu caracter aplicativ, colectate fizic de la toate centrele de examen, se amesteca aleatoriu, se recodifica si se grupeaza pe topuri, fara a fi desecretizate. Topurile astfel formate se vor distribui intre toate centrele de examen, intr-un numar care va tine cont de capacitatea de corectare a fiecarui centru de examen.
 
6. Imediat dupa finalizarea corectarii la toate disciplinele de examen de la proba teoretica si cu caracter aplicativ, dar inainte de desecretizarea lucrarilor, toate borderourile finale de note se scaneaza se transmit consultantului tehnic conform procedurii de la punctul 1.
 
7. Desecretizarea lucrarilor si inregistrarea notelor acordate se realizeaza in conformitate cu instructiunile comisiei nationale de examen transmise centrelor de examen, la o data unica pentru toate centrele, stabilita de comisia nationala. Desecretizarea lucrarilor se face in mod obligatoriu cu participarea si asistenta reprezentantilor consultantului tehnic, care realizeaza operatiunile informatice corespunzatoare
 
8. Toate lucrarile corectate la centrele de examen la proba teoretica si cu caracter aplicativ se expediaza la sediul I.N.P.P.A. central.
 
9. Lista cu rezultatele obtinute de candidati, la nivel national, la proba teoretica si cu caracter aplicativ, se comunica centrelor de examen de catre comisia nationala de examen, impreuna cu instructiuni privind afisarea acesteia.
 
10. Contestatiile la notele acordate la proba teoretica si cu caracter aplicativ, inregistrate la centrele de examen de care apartin candidatii care formuleaza contestatii, se scaneaza si se transmit consultantului tehnic al comisiei nationale de examen.
 
11. Din lucrarile centralizate la sediul I.N.P.P.A. central se extrag lucrarile candidatilor care au formulat contestatii. Acestea sunt supuse procedurilor de re-secretizare si codificare iar lucrarile astfel re-secretizate si codificate, apartinand candidatilor de la toate centrele de examen, se amesteca aleatoriu si se formeaza topuri de lucrari ce se transmit spre recorectare centrelor de examen intr-un numar care va tine cont de capacitatea de corectare a fiecarui centru de examen
 
12. Borderourile de note finale dupa contestatii privind lucrarile la proba teoretica si cu caracter aplicativ la care candidatii au formulat contestatii se transmit comisiei nationale de examen, prin email, in forma scanata.
 
13. La data comunicata de comisia nationala de examen, de-secretizarea lucrarilor la proba teoretica si cu caracter aplicativ la care candidatii au formulat contestatii si completarea datelor corespunzatoare se realizeaza in conformitate cu instructiunile transmise de comisia nationala de examen. Datele se transmit consultantului tehnic al comisiei nationale de examen, prin email.
 
14. Lucrarile la proba teoretica si cu caracter aplicativ la care au fost formulate contestatii si care au fost re-corectate la centrele de examen se transmit fizic la sediul central al I.N.P.P.A.
 
15. In urma centralizarii, la sediul I.N.P.P.A. central, a tuturor lucrarilor de la toate centrele de examen, se declanseaza o procedura de analiza, la nivel national, a rezultatelor obtinute de candidatii care au formulat contestatii, prin comparare cu notarea initiala acordata acestora. Lucrarile la care se constata diferente de notare, in favoarea candidatilor, mai mari de 3 (trei) puncte intre nota finala initiala si nota finala rezultata in urma recorectarii din cadrul procedurii de solutionare a contestatiilor, se supun unei proceduri de analiza de catre o comisie de specialitate numita de I.N.P.P.A. central.
 
16. In urma analizei prevazute la pct. 15, I.N.P.P.A. central poate organiza o consultare, avand ca obiect lucrarile la care s-au constatat diferente de notare peste limita prevazuta la pct. 15, cu centrele de examen la care a avut loc re-corectarea lucrarilor in cauza si cu corectorii care au participat la aceasta.
 
17. In urma afisarii rezultatelor finale la proba teoretica si cu caracter aplicativ, centrele de examen transmit la sediul central al I.N.P.P.A., in original, intreaga documentatie de examen pe care o detin, aferenta organizarii si desfasurarii activitatii de corectare de la proba teoretica si cu caracter aplicativ.
 
18. Toate formularele, borderourile, centralizatoarele si orice alta documentatie aferenta organizarii si desfasurarii examenului precum si orice proceduri si termene privind examenul de admitere in profesia de avocat, neprevazute mai sus, se stabilesc de comisia nationala de examen sau, dupa caz, de I.N.P.P.A. central.
 
5. Articolul 11 din Regulament se completeaza cu un nou alineat, avand urmatorul continut :
(2) Comisia de examen isi va desfasura activitatea cu respectarea prevederilor prezentului Regulament si a coordonatelor metodologice principale prevazute la Anexa nr 4.
 
6. Se completeaza partea finala a Anexei nr. 3 la Regulamentul – cadru cu urmatoarele prevederi :
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen se vor actualiza, in raport de modificarile legislative intrate in vigoare pana la data prezentei decizii, cu mentiunea ca din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (C. Civ.) fac obiect al examinarii numai dispozitiile privitoare la actul juridic civil (art.1164 C.civ. – art. 1329 C. civ.) si aplicarea legii civile in timp (art.6-art.8 C. civ) si dispozitiile legale corespunzatoare acestor prevederi legale cuprinse in Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil privind aplicarea legii civile in timp. Fac obiect de examinare si modificarile Codului de procedura civila cuprinde in Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil
 
Art. II. Prezenta Hotarare se publica pe pagina web a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si se comunica barourilor si Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor-INPPA, care va asigura transmiterea ei catre centrele teritoriale INPPA.
 
Art. III. Regulamentul – cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor - INPPA (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat definitiv) si de primire in profesie a persoanelor care au absolvit examneul de definitivat in alte profesii juridice, (REGULAMENT), adoptat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 4 din 08 iulie 2011 se va republica pe pagina web a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si pe cea a INPPA.
 
PRESEDINTE U.N.B.R.,
av. dr. Gheorghe FLOREA

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Schimbari privind admiterea in avocatura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI