Competenta dupa calitatea persoanei. Organe de cercetare ale politiei judiciare
(I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 47 din 5 ianuarie 2006)
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Fise distractive pentru gradinita
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generala. Competenta. Competenta dupa materie si dupa calitatea persoanei
Indice alfabetic:
- Drept procesual penal
- competenta dupa calitatea persoanei
- organe de cercetare ale politiei judiciare
- Legea nr. 218/2002, art. 27 alin. (3) lit. b)
- Legea nr. 364/2004, art. 2
Competenta de a judeca in prima instanta cauzele privind infractiunile savarsite de ofiterii de politie care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, cu gradul profesional de la comisar-sef de politie la subinspector de politie, si de a dispune cu privire la masurile preventive si alte masuri procesuale in aceste cauze, apartine curtilor de apel, potrivit art. 27 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 218/2002. Prin urmare, curtea de apel are competenta de a dispune arestarea preventiva a inculpatului care are calitatea de ofiter de politie, cu unul dintre gradele profesionale prevazute in art. 27 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 218/2002, si atributii de constatare a infractiunilor, avand deci calitatea de organ de cercetare a politiei judiciare, potrivit art. 2 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare.
Prin incheierea nr. 84 din 30 septembrie 2005, Curtea de Apel Pitesti a dispus arestarea preventiva a inculpatului S.G., avand calitatea de ofiter de politie in cadrul serviciului politiei rutiere.
Recursul declarat de inculpat, intre altele, cu privire la incalcarea dispozitiilor legale relative la competenta personala, este nefondat.
Potrivit art. 2 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare, politia judiciara este constituita din ofiteri si agenti de politie, specializati in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor in vederea inceperii urmaririi penale si de cercetare penala.
Acelasi text de lege stabileste ca ofiterii si agentii de politie mentionati au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, calitate stabilita si prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 617 din 29 decembrie 2003, emis in aplicarea prevederilor art. 27 din Legea nr. 218/2002 si ale art. 201 alin. (3) C. proc. pen.
Conform art. 27 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 218/2002, infractiunile savarsite de politistii care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare se judeca in prima instanta de catre curtile de apel, daca fac parte din corpul ofiterilor de politie cu gradul profesional de la comisar-sef de politie la subinspector de politie.
Cum inculpatul face parte din corpul ofiterilor, cu gradul de subcomisar aflat in serviciul politiei rutiere, cu competenta in constatarea infractiunilor, inclusiv a celor la regimul circulatiei pe drumurile publice, activitate in legatura cu care a savarsit infractiunea imputata, competenta personala de judecata si luare a masurilor procesuale revine curtii de apel si, ca atare, recursul inculpatului a fost respins.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri