Aceia dintre dvs. care doresc sa-si construiasca o casa, ne-o pot confirma cei care deja au facut-o, trebuie sa respecte o procedura anevoioasa pentru obtinerea tuturor autorizatiilor necesare. Din nefericire, dosarul care trebuie alcatuit pentru solicitarea autorizatiilor este destul de stufos iar timpul pe care il avem la dispozitie este, de cele mai multe ori, relativ scurt. In acest context, era iminenta aparitia celor care, prin diverse subterfugii, au invatat sa ocoleasca “cu gratie” acesta etapa din procesul de constructie a unui imobil.
Observam cu usurinta cum, in ultima perioada, la iesirile din localitati si-au facut aparitia zeci de imobile ce-ti creaza senzatia “ciupercilor dupa ploaie”. Ceea ce nu toti stiu insa, este ca multe dintre acestea sunt construite fara indeplinirea formalitatilor legale pe care omul de rand trebuie sa le respecte. Fara sa se gandeasca prea mult la consecintele acestor ilegalitati, firmele care se ocupa de ridicarea acestor “palate” acumuleaza castiguri semnificative de pe urma lor.
Strategia constructorilor care se preteaza la acest mod de imbogatire este una foarte simpla. Pentru a evita normele legale, acesti “oameni de afaceri” cumpara terenuri de pana la 800 de metri patrati in zone rezidentiale cu locuinte care au cel mult un etaj si mansarda. Astfel, cu costuri relativ mici, devin proprietarii unor terenuri pe care apoi incep construirea unor adevarate blocuri, fara sa mai “piarda timpul” cu obtinerea autorizatiilor sau avizelor necesare. Pana incep autoritatile sa verifice legalitatea lucrarilor, timpul trece iar constructia imobilului se apropie de final. Din cauza unor confuzii la nivelul organelor de control, respectivii constructori scapa doar cu amenzi insignifiante pe langa profitul obtinut din vanzarea ulterioara a locuintelor.
Cateva solutii la problema relatata mai sus, au fost oferite statului roman de urbanistii francezi dar pana in prezent nu au fost luate masuri in sensul rezolvarii acesteia. Este un aspect pe care trebuie sa-l luam in considerare si care sa ne ridice un semn de intrebare atunci cand ni se propune spre vanzare un apartament nou, sub pretul pietei: poate face parte dintre cele construite fara respectarea normelor de siguranta!
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe forumul e-juridic.ro accesand link-ul urmator. Clic AICI
Va recomandam Cum sa reusiti cu brio la examenul de titularizare Cei trei pasi necesari Culegerea de „Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE” este gandita si elaborata pentru obtinerea punctajului maxim la proba scrisa a examentului de titularizare. Lucrarea se adreseaza profesorilor de...
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Arhiva Editorial E-JURIDIC
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Fiscal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Impozitul pe Venit si Contributiile sociale + Codul Fiscal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre noile Taxe, Accize dar si despre Impozitul suplimentar.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<