Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca orice medic care este angajat in cadrul unei unitati a Ministerului Sanatatii este functionar public si este subiect activ al infractiunii de luare de mita.
Discutam despre unul dintre cele mai importante subiecte din ultima vreme pentru ca au existat numeroase voci care indica faptul ca medicii nu mai pot fi anchetati si nu mai raspund penal in eventualitatea in care primesc spaga. Va amintim faptul ca pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanta a Guvernului Ponta, prin care medicii erau scosi din categoria functionarilor publici.
Decizia luata de judecatorii de la Inalta Curte va deveni obligatoriu de respectat de catre toate instantele!
"Judecatorii au spus ca medicul incadrat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii este functionar public in acceptiunea dispozitiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adica functie publica de orice natura. Practic, orice medic de la orice spital al MS este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita", explica surse judiciare, citate de Mediafax.
9 judecatori ai Inaltei Curti au fost desemnati sa dezbata o chestiune de drept privind calitatea de functionar public a medicilor din Romania. Acestia au explica ca orice medic ce apartine de Ministerul Sanatatii are calitatea de functionar public.
Completul judecatorilor a stabilit ca medicii apartin unei categorii clare: "functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, exercita o o functie publica de orice natura".
Ordonanta de urgenta ce prevedea modificarea legii nr 95/2006 a fost indelung contestata de foarte multe persoane.
Presedintele Traian Basescu a aratat in cadrul cererii de reexaminare ca prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru "toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale".
"Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»", preciza seful statului in cererea de reexaminare.
"Peste tot in Uniunea Europeana profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici", au stabilit senatorii din Comisia de santate, in cursul anului 2014.
sursa: Mediafax, Gandul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<