Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca orice medic care este angajat in cadrul unei unitati a Ministerului Sanatatii este functionar public si este subiect activ al infractiunii de luare de mita.
Discutam despre unul dintre cele mai importante subiecte din ultima vreme pentru ca au existat numeroase voci care indica faptul ca medicii nu mai pot fi anchetati si nu mai raspund penal in eventualitatea in care primesc spaga. Va amintim faptul ca pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanta a Guvernului Ponta, prin care medicii erau scosi din categoria functionarilor publici.
Decizia luata de judecatorii de la Inalta Curte va deveni obligatoriu de respectat de catre toate instantele!
"Judecatorii au spus ca medicul incadrat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii este functionar public in acceptiunea dispozitiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adica functie publica de orice natura. Practic, orice medic de la orice spital al MS este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita", explica surse judiciare, citate de Mediafax.
9 judecatori ai Inaltei Curti au fost desemnati sa dezbata o chestiune de drept privind calitatea de functionar public a medicilor din Romania. Acestia au explica ca orice medic ce apartine de Ministerul Sanatatii are calitatea de functionar public.
Completul judecatorilor a stabilit ca medicii apartin unei categorii clare: "functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, exercita o o functie publica de orice natura".
Ordonanta de urgenta ce prevedea modificarea legii nr 95/2006 a fost indelung contestata de foarte multe persoane.
Presedintele Traian Basescu a aratat in cadrul cererii de reexaminare ca prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru "toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale".
"Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»", preciza seful statului in cererea de reexaminare.
"Peste tot in Uniunea Europeana profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici", au stabilit senatorii din Comisia de santate, in cursul anului 2014.
sursa: Mediafax, Gandul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<