Atentie la faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justiei a admis astazi recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului.
Concret, masinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate in baza deciziilor consiliilor locale.
"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) si art.135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) si alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.21 lit.b) si art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizarii nr.195/2006, procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale", se precizeaza pe site-ul Inaltei Curti.
Aceasta decizie vine in urma sesizarii Avocatului Poporului, referitoare la faptul ca instantele de judecata au pronuntari diferite in ceea ce priveste legalitatea hotararilor consiliilor locale de ridicare a masinilor parcate neregulamentar, noteaza Avocatnet.ro.
O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost publicata miercuri, 15 iulie 2015, in Monitorul Oficial si stabileste ca procedurile de ridicare a autovechiculelor in cazul in care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotarari ale consiliilor locale, situatie valabila pana in prezent.
“Ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, ca masura tehnico-administrativa, accesorie unei fapte sanctionate contraventional referitoare la nerespectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, inteleasa ca masura de restabilire a ordinii publice, apartine unei competente partajate a autoritatilor administratiei publice locale, ceea ce presupune ca atributiile de reglementare apartin autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, in concret, a masurii, autoritatii administratiei publice locale”, precizeaza decizia ICCJ nr. 9/2015.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o salariata care in 2019 a revenit din concediu crestere si ingrijire copil, fiind incadrata pe acelesi post si aceeasi functie. Ulterior a mai nascut un copil si a intrat din nou in concediu de crestere si ingrijire copil timp de 2 ani. Angajatorul mai are obligatia sa o reincadreze pe acelasi post, cu aceeasi functie si nu poate timp de 6 luni sa ii inceteze contractul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la legea prin care salariatilor cu salariul minim se acorda cei 200 lei, neimpozabili, cum aplicam in urmatoarele situatii: salariat cu functia de baza la o unitate si part time 1h-4h la alta unitate, sau avem si cazuri cu 5-10 ore/luna salariat cu functia de baza la unitate cu 1h/zi-7h/zi salariat cu functia de baza la o unitate cu 4h/zi, part time de 1h/zi la o a doua unitate, part time 2h/zi la o a treia unitate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am un angajat cu contract de munca suspendat pentru concediu ingrijire copil pana la 2 doi ani. M-a anuntat ca vrea sa ii incetam suspendarea si in aceeasi zi sa ii incetam contractul de munca. Intrebarea este daca se poate in aceeasi zi sa incetez si suspendarea si sa ii incetez si contractul de munca? Cum este corect?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<