Obtinerea acestei indemnizatii presupune indeplinirea unor conditii specifice si depunerea unui dosar complet, conform reglementarilor in vigoare.
De asemenea, indemnizatia de doctorat are un impact semnificativ asupra vietii celor care aleg sa urmeze acest parcurs academic, avand in vedere ca este o sursa esentiala de finantare pentru activitatile de cercetare si dezvoltare profesionala.
Indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor este reglementata de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Conform articolului 14 alin. (1) din aceasta lege, personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Art. 14. - Drepturi salariale pentru detinerea titlului stiintific de doctor
(1) Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
(2) In situatia cumulului de functii, indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la cerere, numai de catre angajatorul unde beneficiarul are functia de baza declarata.
(3) Personalul didactic de predare care solicita si obtine gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continua a personalului din invatamantul preuniversitar, cu modificarile si completarile ulterioare, nu primeste indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor. Cadrele didactice opteaza pentru indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.
Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, este necesar ca persoana in cauza sa isi desfasoare activitatea in domeniul pentru care detine titlul si sa aiba prevazute in fisa postului atributii obiective si cuantificabile, care permit verificarea lunara a modului in care activitatea sa este valorificata suplimentar.
In cazul cumulului de functii, indemnizatia pentru detinerea titlului de doctor se acorda, la cerere, numai de catre angajatorul unde beneficiarul are functia de baza declarata.
In cazul personalului didactic de predare care solicita si obtine gradul didactic I prin echivalare, nu primeste indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor.
Incepand cu 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 4.050 lei. Conform Legii-cadru nr. 153/2017, personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din acest salariu minim. Astfel, valoarea bruta a indemnizatiei de doctorat ar trebui sa fie de 2.025 lei lunar.
Regulamentul Intern in avantajul dvs Modele Studii de Caz Comentarii si Explicatii In lucrarea „Regulamentul intern in avantajul dvs ” sunt cuprinse informatii extrem de utile privind modul cum trebuie adus la zi acest document prin prisma modificarilor legislative privind hartuirea la locul de munca educatia timpurie durata...
Conditiile de acordare a indemnizatiei de doctorat sunt reglementate prin Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale si prin Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
In cadrul Legii nr. 1/2011, articolul 166 reglementeaza aspectele referitoare la statutul si sprijinul financiar acordat doctoranzilor. Conform acestui articol, doctoranzii pot beneficia de bursa sau de alte forme de sprijin financiar pe parcursul studiilor de doctorat, dar nu se specifica explicit indemnizatia de doctorat.
Totusi, reglementarea referitoare la indemnizatia pentru detinerea titlului stiintific de doctor se gaseste in Legea-cadru nr. 153/2017, care mentioneaza drepturile salariale pentru personalul care detine acest titlu. Articolul relevant este Articolul 14, care prevede acordarea unei indemnizatii in cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie pentru cei care au obtinut titlul stiintific de doctor si desfasoara activitati in domeniul pentru care au obtinut titlul.
Conditiile de acordare sunt:
Posesia titlului de doctor - Indemnizatia se acorda doar persoanelor care au obtinut titlul stiintific de doctor. Aceasta este o conditie obligatorie pentru a putea beneficia de indemnizatia lunara.
Activitatea in domeniul de cercetare - Persoanele care beneficiaza de indemnizatie trebuie sa indeplineasca anumite responsabilitati academice si de cercetare in domeniul pentru care au obtinut titlul de doctor. Activitatile specifice care pot fi luate in considerare includ cercetarea stiintifica, publicarea lucrarilor academice si participarea la conferinte internationale sau nationale.
Angajament in cadrul unei institutii de invatamant superior sau de cercetare - Indemnizatia se acorda cadrelor didactice sau cercetatorilor care isi desfasoara activitatea intr-o institutie de invatamant superior publica sau in cadrul unor institutii de cercetare acreditate. Persoanele care nu sunt angajate intr-o astfel de institutie nu vor beneficia de indemnizatie.
Calculul indemnizatiei - Indemnizatia de doctorat se calculeaza ca un procent din salariul minim brut pe tara, stabilit anual. Conform articolului 14 din Legea nr. 153/2017, indemnizatia reprezinta 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata. Totusi, in functie de diverse reglementari, aceasta suma poate fi plafonata si nu intotdeauna se acorda integral suma corespunzatoare acestui procent.
Cumulul cu alte venituri - In cazul in care o persoana beneficiaza de indemnizatia de doctorat, aceasta poate sa fie cumulata cu alte forme de venituri, cum ar fi salariile de la locurile de munca sau bursele de doctorat, dar acest lucru depinde de politica institutiei si reglementarile interne.
Cerere si documentatie - Pentru a obtine indemnizatia, persoanele interesate trebuie sa depuna o cerere la institutia unde sunt angajati sau la ministerul de resort (Ministerul Educatiei sau alte autoritati competente). De obicei, se va solicita copie a titlului de doctor, certificat de angajare sau alte documente administrative pentru a dovedi eligibilitatea.
Functionarii publici sau persoanele care sunt angajate in sectorul public pot solicita indemnizatia doar daca indeplinesc conditiile mentionate mai sus.
Daca o persoana are mai multe functii, indemnizatia de doctorat se acorda doar in baza functiei de baza, acolo unde este raportul de munca principal.
De asemenea, persoanele care beneficiaza de indemnizatia de doctorat pot solicita si alte forme de sprijin financiar, in functie de domeniul de activitate si de reglementarile institutiei de invatamant.
Indemnizatia de doctorat este o forma de sprijin financiar importanta pentru cercetatori si cadre didactice, iar conditiile de acordare sunt clar reglementate prin acte normative. Este esential ca beneficiarii sa indeplineasca toate cerintele legale si sa depuna documentele necesare pentru a putea obtine acest sprijin.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri