Ordonanta Guvernului nr. 18/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul inspectiei economico-financiare efectuate de Ministerul Finantelor Publice stabileste, printre altele, ca, incepand cu data de 3 septembrie 2019, sumele primite de asociatii si ONG-uri vor putea fi verificate de inspectorii MFP.
Mai exact, potrivit OG nr. 18/2018 inspectorii MFP vor controla:
- modul de respectare a utilizarii mijloacelor financiare si a bunurilor materiale primite de beneficiarii sponsorizarilor si mecenatelor, in scopul pentru care au fost transferate;
- modul de respectare a utilizarii fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirectionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- modul de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finantarea asociatiilor si fundatiilor non-profit.
Astfel, dupa articolul 48 din OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, se introduce un nou articol 481, cu urmatorul cuprins:
“Art. 481
Controlul privind fundamentarea, acordarea si justificarea sumelor primite de la bugetul general consolidat al statului in conditiile prezentei ordonante se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice prin aparatul de inspectie economico-financiara, asa cum este definit la art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 101/2012.”
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<